Ελληνική Κουζίνα

Μελόπιτα από τη Σίφνο

Μελόπιτα από τη Σίφνο

Μια ελληνική συνταγή για μελόπιτα Σίφνου. Πρόκειται για ένα αιγαιοπελαγίτικο γλυκό που παρασκευάζεται με μέλι και ανάλατη μυζήθρα ή τυρί ρικότα. Αυτά τα γλυκά συνήθως παρασκευάζονται κατά τις γιορτές του Πάσχα στα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα στη Σίφνο και την Ίο. Θα γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
¼ φλιτζάνι κρύο νερό
4 αυγά
¼ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
¼ φλιτζάνι θυμαρίσιο μέλι
450 γραμμάρια τυρί ρικότα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε μαζί 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Ζυμώστε τα με το βούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας νερό, μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να μην είναι πλέον στεγνή. Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 3
Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε σε ένα ταψί . Κόψτε το περίσσευμα από τις άκρες του ταψιού. Τρυπάμε τον πάτο της ζύμης πολλές φορές με ένα πιρούνι και μετά την αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Ρίχνουμε σταδιακά 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και τη μισή κανέλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Βάζουμε το μέλι και μετά ρίχνουμε το τυρί ρικότα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε τη γέμιση στο έτοιμο φύλλο της πίτας και στρώνουμε το πάνω μέρος της πίτας με ένα βρεγμένο μαχαίρι.

Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σφίξει το κέντρο και να ροδίσει το πάνω μέρος, για 50 με 60 λεπτά. Μόλις τελειώσει, βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα.

Καλή όρεξη!