Σας έχουμε μια πολύ καλή γερμανική συνταγή. Το Ζαουερμπράτεν είναι γερμανικό ψητό τρόφιμο που παρασκευάζεται με μια ποικιλία από κρέατα—πιο συχνά από μοσχάρι, αλλά και από ελάφι, αρνί, ή χοιρινό. Πριν από το μαγείρεμα, το κομμένο κρέας μαρινάρεται για αρκετές ημέρες, σε μείγμα ξυδιού, κρασιού, νερού, βοτάνων, μπαχαρικών και καρυκευμάτων
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1,5 κιλό ψητό μοσχαρίσιο κρέας
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
10 ολόκληρα γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
10 μπισκότα gingersnap, θρυμματισμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε το ψητό μοσχαρίσιο κρέας, τα κρεμμύδια, το ξύδι, το νερό, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και τα φύλλα δάφνης σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σκεπάστε την και βάζετε την στο ψυγείο για 2 έως 3 ημέρες, γυρίζοντας το κρέας καθημερινά. Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας, κρατώντας τη μαρινάδα.
Βήμα 2
Αλατοπιπερώνετε με αλάτι και μαύρο πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Πασπαλίζουμε από πάνω με το αλεύρι.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, για περίπου 10 λεπτά. Ρίξτε την κρατημένη μαρινάδα πάνω από το κρέας, σκεπάστε και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, 3 1/2 έως 4 ώρες. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και το κόβουμε σε φέτες.
Βήμα 4
Σουρώστε και κρατήστε το υπόλοιπο υγρό και συνεχίστε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μπισκότα gingersnap και σιγοβράστε μέχρι να πήξει η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρετέ το με σάλτσα πάνω από κομμένο μοσχαρίσιο κρέας.
Συμβουλή:
Το αλουμινόχαρτο βοηθά να διατηρείται το φαγητό υγρό, διασφαλίζει ότι μαγειρεύεται ομοιόμορφα, διατηρεί τα υπολείμματα φρέσκα και κάνει το καθάρισμα εύκολο.