Desserts, Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικό κέικ μελιού

Ρωσικό κέικ μελιού

Δοκιμάστε αυτή την ρώσικη συνταγή για ένα ιδιαίτερο κέικ μελιού. Το μυστικό εδώ είναι η ανεπαίσθητη πικράδα που παίρνουμε από το καμένο μέλι, ενώ η ελαφρά πικάντικη σαντιγί προσφέρει λίγη οξύτητα και υπέροχη ελαφριά υφή. Απλά υπέροχο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για το καμένο μέλι:
¾ φλιτζάνι μέλι αγριολούλουδων
3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Για τις στρώσεις κέικ:
14 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι ζάχαρη
¾ φλιτζάνι μέλι αγριολούλουδων
6 μεγάλα αυγά
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
¾ κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
3 ¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο:
4 φλιτζάνια κρύα βαριά σαντιγί
¾ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε το μέλι σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με κρύο νερό.

Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε ένα μπολ ανάμειξης και ένα σύρμα στο ψυγείο.

Βήμα 3
Τοποθετήστε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ στη χαμηλότερη θερμοκρασία στην φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο, την ζάχαρη, 1/4 φλιτζάνι από το καμένο μέλι και το μέλι αγριολούλουδων. Αφήστε να καθίσει μέχρι να λιώσει το βούτυρο, για 5 με 7 λεπτά.

Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, βάλτε τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα σε ένα μικρό μπολ.

Βήμα 5
Χτυπήστε το μείγμα του βουτύρου και αφήστε το να καθίσει μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Χτυπάμε τα αυγά. Κρατήστε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί ξανά. Ανακατεύουμε με το μείγμα μαγειρικής σόδας. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά, μέχρι το κουρκούτι να απλώνεται εύκολα.

Βήμα 6
Μεταφέρετε περίπου 1/2 φλιτζάνι ζύμη στο έτοιμο ταψί. Απλώστε σε έναν κύκλο 20 περίπου εκατοστών, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Ανακινήστε και χτυπήστε το τηγάνι για να εξαφανιστούν τυχόν φυσαλίδες αέρα.

Βήμα 7
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για 6 με 7 λεπτά. Αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί από το ταψί και αφήστε τη στρώση του κέικ να συνεχίσει να κρυώνει μέχρι να σφίξει αρκετά, για 6 έως 7 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κέικ σε ένα φύλλο λαδόκολλα.

Βήμα 8
Επαναλάβετε έως ότου έχετε συνολικά 8 στρώσεις κέικ, αφήνοντας το καθένα να κρυώσει σε ένα ξεχωριστό φύλλο λαδόκολλας. Κόψτε τις άκρες χρησιμοποιώντας έναν τροχό πίτσας για να βεβαιωθείτε ότι έχουν το ίδιο μέγεθος. Κρατήστε τα υπολείμματα.

Βήμα 9
Απλώνουμε το υπόλοιπο κουρκούτι στο στρωμένο ταψί. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να στεγνώσουν οι άκρες, για περίπου 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίξτε τα κρατημένα υπολείμματα κέικ.

Βήμα 10
Επιστρέψτε στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει, για 7 με 10 λεπτά ακόμα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς, 15 με 20 λεπτά. Τοποθετήστε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα και χτυπήστε για αρκετά λεπτά ψίχουλα χρησιμοποιώντας έναν πλάστη.

Βήμα 11
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο. Ρίχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε το υπόλοιπο καμένο μέλι και ξινή κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.

Βήμα 12
Τοποθετήστε μια στρώση κέικ σε μια λαδόκολλα στρογγυλά πάνω από ένα ταψί πίτσας ή ένα πιάτο σερβιρίσματος. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα ένα φλιτζάνι γλάσο, σχεδόν μέχρι την άκρη. Επαναλάβετε με τις στρώσεις κέικ και το γλάσο, πιέζοντας τις στρώσεις με την λεία πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε την τελευταία στρώση κέικ με την λεία πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε το πάνω μέρος και τα πλαϊνά του κέικ.

Βήμα 13
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, έως όλη τη νύχτα. Μεταφέρετε σε βάση για κέικ χρησιμοποιώντας 2 σπάτουλες. Κόβουμε και σερβίρουμε.

Σημειώσεις σεφ:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοσδήποτε τύπο μελιού προτιμάτε.

Μπορείτε επίσης να ψήσετε πολλές στρώσεις κέικ τη φορά, ανάλογα με το πόσα φύλλα αντικολλητικό χαρτί και φύλλα ψησίματος έχετε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό μίξερ για το γλάσο, αν προτιμάτε.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *