Μια παραδοσιακή τούρκικη συνταγή για ψάρια στιφάδο, η οποία ωστόσο εμπλέκει και άλλες Μεσογειακές γεύσεις. Σχετικά εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του. Αρκετά ζεστό για να το σερβίρεται ως χειμωνιάτικο πιάτο για να σας ζεστάνει!
Υλικά που θα χρειαστείτε
3 φλιτζάνια νερό
1 ½ φλιτζάνια ξηρό κουσκούς
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, κρατήστε τα υγρά
2 κουταλάκια του γλυκού κάπαρη
12 μικρές πράσινες ελιές
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες, στραγγισμένες
2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σουμάκ
1 ½ κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
Αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
1 λίβρα φιλέτα τιλάπια, κομμένα σε κομμάτια
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό και ανακατεύουμε το κουσκούς. Αφαιρέστε από τη φωτιά, καλύψτε και αφήστε το να καθίσει 5 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και συνεχίστε να μαγειρεύετε και να ανακατεύετε περίπου 2 λεπτά.
Ανακατέψτε στις καρδιές της αγκινάρας με το υγρό τους, την κάπαρη και ελιές. Ανακατέψτε τις ντομάτες, το κρασί, το χυμό λεμονιού και 1 φλιτζάνι νερό. (Ή αρκετό για να επιτύχετε το επιθυμητό πήξιμο). Καρυκεύστε με σκόνη σουμάκ, κόκκινη πιπεριά, βασιλικό, κύμινο, τζίντζερ και πιπέρι.
Βήμα 3
Αφήστε το μείγμα να βράσει και ανακατέψτε μέσα τα κομμάτια ψαριών. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε 10 λεπτά ή έως ότου τα ψάρια ξεφλουδίζουν εύκολα με ένα πιρούνι. Σερβίρετε πάνω από κουσκούς.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
456 θερμίδες, πρωτεΐνη 32.7 g, υδατάνθρακες 53.4 g, λίπος 12.4 g, χοληστερόλη 42mg, νάτριο 761.6 mg.
Πηγή: