Μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Τα φασόλια γίγαντες στον φούρνο είναι ένα χορταστικό πιάτο με υπέροχη γεύση. Μπορείτε να το σερβίρετε με ψητό κρέας, αλλά είναι και ιδανικό για vegan διατροφή αν το σερβίρετε απλά με φέτα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό φασόλια γίγαντες
12 φλιτζάνια κρύο νερό
2 φύλλα δάφνης
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
3 κουταλιές της σούπας μέλι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι κόσερ
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
2 φλιτζάνια νερό
120 γραμμάρια τυρί φέτα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε με άφθονο νερό και αφήστε το να μουλιάσει, από 8 ώρες έως όλη τη νύχτα.
Βήμα 2
Στραγγίζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε 12 φλιτζάνια φρέσκου νερού και τα φύλλα δάφνης. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην γίνουν πολύ μαλακά, για 45 με 60 λεπτά.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βήμα 4
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέστε το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, το μέλι, 1/2 φλιτζάνι άνηθο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, καγιέν, ξύδι και νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 5
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει και τα φασόλια να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε περιοδικά και προσθέτετε περισσότερο νερό εάν η κατσαρόλα είναι πολύ στεγνή.
Βήμα 6
Γαρνίρουμε με φέτα και 1 κουταλιά της σούπας άνηθο.
Σημειώσεις σεφ:
Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη αντί για σάλτσα ντομάτας.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήστε τα 2 κουταλάκια απλό αλάτι με με αλάτι kosher.
Καλή όρεξη!