Φιλιππινέζικη Κουζίνα

Φιλιππινέζικα καβούρια σε γάλα καρύδας ginataang alimasag

Φιλιππινέζικα καβούρια σε γάλα καρύδας ginataang alimasag

Μια φιλιππινέζικη συνταγή για καβούρι σε γάλα καρύδας. Ενα ιδιαίτερα αγαπημένο πιάτο στις Φιλιππίνες. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, πλούσιο σε θαλασσινές γεύσεις. Σκεφτείτε: γάλα καρύδας, σάλτσα ψαριού και πάστα γαρίδας, δεμένα με την οξύτητα του τζίντζερ και του κρεμμυδιού. Απολαύστε το με φρεσκοβρασμένο λευκό ρύζι στον ατμό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 ολόκληρα καβούρια Dungeness
½ φλιτζάνι λάδι σκόρδου
½ φλιτζάνι σκόρδο σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες, με τη φλούδα
½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, μόνο το λευκό μέρος
αλάτι kosher και τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού
1 βάζο (250 γραμμάρια) σοταρισμένη πάστα γαρίδας
5 ταϊλανδέζικα τσίλι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1400 γραμμάρια γάλα καρύδας
450 γραμμάρια νερό
1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι
½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, μόνο τα πράσινα μέρη

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίξτε τα καβούρια και μαγειρέψτε μέχρι τα κελύφη να γίνουν έντονα κόκκινα, για 8 έως 10 λεπτά. Βουτήξτε τα καβούρια σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι σκόρδου. Ρίξτε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να τσιγαριστεί ελαφρά και να ροδίσει, για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το τζίντζερ και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 4 με 5 λεπτά. Προσθέστε τα ασπράδια κρεμμυδιού. Καρυκεύουμε με λίγες πρέζες αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3
Προσθέστε τη σάλτσα ψαριού και αφήστε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την πάστα γαρίδας και αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το ταϊλανδέζικα τσίλι. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε το γάλα καρύδας και το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου για 10 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο νερό αν είναι πολύ στεγνό.

Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, σπάστε τα καβούρια. Ρίξτε τα στη σάλτσα μαζί με τα ζουμιά τους. Σιγοβράζουμε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, για 8 με 10 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίξτε μέσα το σπανάκι και αφήστε το να μαραθεί. Γαρνίρουμε με τα πράσινα μέρη του κρεμμυδιού.

Σημείωση του σεφ:
Το καβούρι μπορεί να αντικατασταθεί με σκουός kabocha, μακριά φασόλια και γαρίδες

Καλή όρεξη!