Ιρλανδική Κουζίνα

Χωριάτικο ψωμί με βρώμη και σόδα

Χωριάτικο ψωμί με βρώμη και σόδα

Μια ιρλανδική συνταγή για ψωμί με βρώμη και σόδα. Αυτό το απλό ιρλανδικό ψωμί χωρίς μαγιά είναι νόστιμο με σούπα ή τυρί και γίνεται με λίγα υλικά απλά και γρήγορα. Για ένα πιο σκούρο ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επιπλέον κουταλιά σκούρου σιροπιού στη θέση του μελιού. Για έξτρα τραγανή κρούστα ψήστε το για άλλα 5 λεπτά.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

λάδι ή βούτυρο, για άλειμμα
250 γραμμάρια αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
50 γραμμάρια βρώμη, συν επιπλέον για πασπάλισμα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
150ml γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι
1 κουταλιά της σούπας διαυγές μέλι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ένα ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια, τη βρώμη, την σόδα και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίξτε το γιαούρτι σε μια κανάτα, προσθέστε αρκετό νερό για να φτάσει τα 400 ml και ανακατέψτε καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Ρίξτε πάνω τα στεγνά υλικά και ανακατέψτε καλά με μια μυτερή σπάτουλα μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει.

Βήμα 2
Ακουμπάμε την ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε ελαφρά σε στρογγυλή. Ανεβάζουμε στο ταψί, χαράζουμε ένα βαθύ σταυρό στη ζύμη και πασπαλίζουμε με βρώμη. Ψήνετε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε από κάτω. Το ψωμί με σόδα πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα ή να ξεροψηθεί την επόμενη.

Καλή όρεξη!