Ελληνική Κουζίνα

Τραγανές ψαροκροκέτες

Τραγανές ψαροκροκέτες

Με αυτή τη συνταγή για τραγανές ψαροκροκέτες, ακόμα και τα παιδιά θα λατρέψουν τα ψάρια. Μπορεί να συνοδεύεται από μαγιονέζα, που της ταιριάζει απίστευτα! Επίσης μπορείτε να τις απολαύσετε σαν ορεκτικό ή σαν κυρίως πιάτο με μια ωραία σαλάτα και με πουρέ ή πατατούλες τηγανιτές για τα παιδάκια .

Yλικα που θα χρειαστειτε:

500 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 κιλό πατάτες

1 μικρή κόκκινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη

2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος

3 – 4 κουτ. σούπας αλεύρι για το μείγμα

αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη ή για μεγάλους λίγη καυτερή πάπρικα

2 αβγά χτυπημένα, αλεύρι, φρυγανιά τριμμένη και λάδι για το τηγάνισμα *

Eκτελεση συνταγης:

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε τετραγωνάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20-30΄. Μόλις βράσουν τις λιώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός πηρουνιού και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. [Δεν πετάμε το νερό που βράσαμε τις πατάτες]

Στην κατσαρόλα που βράσαμε τις πατάτες βάζουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, στο νερό που έχει μείνει, για 15 – 20 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα κομματιάζουμε με τα χέρια μας, σε πολύ μικρά κομματάκια, αφαιρώντας παράλληλα τυχόν κόκαλα και δέρμα.Τα στύβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας, τα ρίχνουμε στο μπολ με τον πουρέ πατάτας και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τις 3 – 4 κουταλιές αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σχετικά σφικτό, που να πλάθεται. Αν το μείγμα προκύψει πιο υγρό, ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι ενώ, αν γίνει πολύ σφικτό, ρίχνω λίγο γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμ για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή φρυτέζα, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι αλεύρι. Βγάζουμε το μπολ με το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε κεφτέδες σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τους περνάμε από το αλεύρι μετά το αβγό τέλος τη φρυγανιά και στη συνέχεια τους βάζουμε στο καυτό λάδι, τους τηγανίζουμε για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, γυρίζοντάς τους μια-δυο φορές για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

* Μπορείτε να τις τηγανίσετε αλευρώνοντάς τες μόνο με σκέτο αλεύρι χωρίς το αβγό και τη φρυγανιά.

Καλή όρεξη!

Πηγή: sintayes.gr