Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα πεντανόστιμο διαφορετικό κέικ, που πρέπει να δοκιμάσουν όλοι! Το υπέροχο σιρόπι πορτοκαλιού και κανέλας εξασφαλίζει ότι αυτό το κέικ παραμένει όμορφα υγρό.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Για το κέικ:
1 συσκευασία (μισό κιλό) φυλλόζυμη
3 πορτοκάλια
5 αυγά
1 γιαούρτι (200 γραμμάρια)
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στύβουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση και βράζουμε δυνατά για 8 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει όσο ετοιμάζετε το κέικ.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
Βήμα 3
Βγάλτε τα φύλλα από τη συσκευασία. Θρυμματίζουμε τα φύλλα και τα απλώνουμε στο ταψί. Αφήστε τα να στεγνώσουν λίγο όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε 1 πορτοκάλι στη μέση και κόψτε το 1 μισό σε πολύ λεπτές φέτες για να γαρνίρετε το κέικ. Παίρνουμε το ξύσμα και στύβουμε τα υπόλοιπα 2 1/2 πορτοκάλια.
Βήμα 4
Ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπλέντερ. Ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 2 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα πορτοκαλιού και αυγών πάνω από τα τριμμένο φύλλα στο ταψί. Ανακατέψτε τα όλα μαζί απαλά για να διασφαλίσετε ότι το μείγμα των αυγών κατανέμεται ομοιόμορφα. Γαρνίρετε την κορυφή του κέικ με τις φέτες πορτοκαλιού.
Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πάνω πλευρά και να σφίξει η γέμιση, περίπου 45 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι που έχει κρυώσει. Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να μουλιάσει και να ρουφήξει το σιρόπι.Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Βεβαιωθείτε ότι το υγρό μείγμα υγρού γιαουρτιού κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα φύλλα. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να καταλήξετε με μερικά σημεία ζύμης σε όλο το κέικ. Για να το αποφύγετε ευκολότερα, φροντίστε να στεγνώσετε αρκετά το θρυμματισμένα φύλλα πριν προσθέσετε το υγρό μείγμα.
Όταν ρίχνετε το σιρόπι πάνω από το κέικ, φροντίστε να έχει κρυώσει αρκετά (όχι ζεστό σιρόπι πάνω από το ζεστό κέικ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουτάλα για να το περιχύσετε σιγά σιγά, αφήνοντάς το να μουλιάσει ανάμεσα σε κάθε προσθήκη.
Καλή όρεξη!