Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικά μπισκότα cuccidati

Ιταλικά μπισκότα cuccidati

Μια αυθεντική ιταλική συνταγή για να φτιάξετε μπισκότα cuccidati, που είναι σπιτικά μπισκότα που σερβίρονται παραδοσιακά στην Σικελία την περίοδο των Χριστουγέννων. Η υπέροχη γέμιση με αποξηραμένα σύκα, καρύδια και σταφίδες κάνει αυτά τα κεράσματα λαχταριστά. Δοκιμάστε τα και θα ενθουσιαστείτε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

2 κούπες σταφίδες
350 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μικρά πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στα τέσσερα
150 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα
1/3 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι νερό
ζύμη:
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι γάλα 2%.
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
γλάσο:
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 με 3 κουταλιές της σούπας γάλα 2%.

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε τα πρώτα 7 συστατικά σε ένα μπλέντερ, σκεπάστε και χτυπήστε τα μέχρι να τα ψιλοκόψετε. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ στο μπλέντερ βάζετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατέψτε τα και χτυπήστε τα καλά μέχρι να αφρατέψουν, για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και τη βανίλια. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα κρέμας και τα χτυπάμε καλά να γίνουν μια ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μέρη, σκεπάστε τα με ζελατίνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόχαρτου και πατήστε το να γίνει παραλληλόγραμμο 40 Χ 15 εκατοστά περίπου. Απλώνουμε 1 φλιτζάνι γέμιση κατά μήκος στο κέντρο του καθενός. Ξεκινώντας από μια μακριά πλευρά, διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση. Διπλώστε την άλλη πλευρά από πάνω. Τσιμπήστε τις ραφές και τις άκρες για να σφραγίσετε. Κόψτε κάθε ορθογώνιο διαγώνια σε λωρίδες 2,5 εκατοστών περίπου. Τοποθετήστε τη ραφή προς τα κάτω σε λαμαρίνες ψησίματος.
Βήμα 4
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι άκρες, για 10-14 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά και βάλτε τα σε συρμάτινες σχάρες για να κρυώσουν εντελώς. Ανακατέψτε την άχνη και αρκετό γάλα για να επιτύχετε την επιθυμητή συνοχή. Περιχύστε τα μπισκότα. Τα σερβίρουμε ή τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Καλή όρεξη!