Μια χαρακτηριστική συνταγή της ινδικής κουζίνας για σούπα φάβας με καραμελωμένα κρεμμύδια. Μια πραγματικά εξαιρετική συνταγή για σούπα που χρησιμοποιεί ένα υπέροχο συνδυασμό από γιαούρτι, φάβα και μπαχαρικά που γεμίζουν το πιάτο με ασιατικά αρώματα. Απολαύστε το για δείπνο και αποθηκεύστε μερικά υπολείμματα για μεσημεριανό γεύμα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
4 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοτριμμένο τζίντζερ
2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι φάβα
1 πατάτα, ψιλοκομμένη
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών με μειωμένο αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια γάλα
200 γραμμάρια γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
6 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, για το σερβίρισμα
Φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε απαλά, για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Ρίξτε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσουν.
Βήμα 2
Προσθέστε τη φάβα, τα λαχανικά, το ζωμό λαχανικών και το νερό στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο, για 50 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να σπάσει η φάβα και να γίνει πηχτή η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα.
Βήμα 3
Ανακατέψτε το γιαούρτι και τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου σε ένα μικρό μπολ. Βάζετε τη σούπα σε μπολ σερβιρίσματος και από πάνω αδειάστε το γιαούρτι με το δυόσμο.
Βήμα 4
Σερβίρετε τη σούπα με ψωμί ολικής αλέσεως, φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου.
Συμβουλή του Σεφ:
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καραμελώσετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Αυτό θα δώσει στη σούπα πιο πλούσια γεύση.
Καλή όρεξη!