Δείτε αυτή την παραδοσιακή γερμανική συνταγή για γλυκά γερμανικά ντάμπλινγκ (dampfnudel). Ενα υπέροχο επιδόρπιο γερμανικού στιλ, αυτά τα μικρά ντάμπλινγκ, ή «dampfnudel», μπορεί να είναι γλυκά ή αλμυρά. Στη συνταγή αυτή γίνονται ποσέ, που θεωρείται μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος επειδή δεν χρησιμοποιεί λίπος για να μαγειρέψει ή να αρωματίσει το φαγητό, και είναι λουσμένα με κρέμα βανίλιας, που τα κάνει ακόμα πιο λαχταριστά!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τα ντάμπλινγκ:
150 ml γάλα
90 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
400 γραμμάρια αλεύρι
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
70 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
Για τη σάλτσα βανίλιας:
500 ml πλήρες γάλα
σπόροι από 1 λοβό βανίλιας
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 κουτάλι της σούπας καλαμποκάλευρο (προαιρετικά)
Για το υγρό μαγειρέματος ποσέ (poaching):
250 ml πλήρες γάλα
50 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Για να φτιάξετε τα ντάμπλινγκ, ζεστάνετε το γάλα να γίνει χλιαρό. Προσέξτε να μην ζεσταθεί περισσότερο διαφορετικά κινδυνεύετε να καταστρέψετε τη μαγιά. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την ξερή μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με τα χέρια μας και ζυμώνουμε πλάθοντας να γίνει μια ζύμη σε μπάλα. Απλώστε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Βήμα 3
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 4
Όσο η ζύμη φουσκώνει, φτιάχνουμε τη σάλτσα βανίλιας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τους σπόρους βανίλιας και ζεσταίνουμε απαλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων του αυγού, χτυπάμε τα πάντα μαζί, μετά τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε πολύ απαλά, ανακατεύοντας όλη την ώρα, μέχρι να πήξει το μείγμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, οπότε για να επιταχύνετε τα πράγματα, θα μπορούσατε να ανακατέψετε 2 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκάλευρο με μια κουταλιά νερό, να ανακατέψετε και μετά να τα προσθέσετε στη σάλτσα. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Βήμα 5
Όταν η ζύμη έχει σχεδόν τελειώσει να φουσκώνει, ετοιμάστε το υγρό ποσέ. Βάλτε το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι με ένα σφιχτό καπάκι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βήμα 6
Χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και πλάθετε το κάθε μέρος σε μια μπάλα, προσέχοντας να βάλετε τις ραφές από κάτω, ώστε να έχετε μια λεία κορυφή σε κάθε μπάλα. Ρίξτε τα ντάμπλινγκ στο υγρό ποσέ, φροντίζοντας να έχουν καθίσει όλα στη βάση του τηγανιού με λίγη απόσταση ανάμεσά τους, βάλτε το καπάκι και μην το αφαιρέσετε για τα πρώτα 25 λεπτά του μαγειρέματος. Κρατήστε τη φωτιά χαμηλή, έτσι ώστε τα ντάμπλινγκ να σιγοβράσουν. Μετά από 25 λεπτά, ελέγξτε τις κορυφές των ντάμπλινγκ να είναι ακόμη σφιχτές, μαγειρέψτε για λίγο ακόμα, αν χρειάζεται, στη συνέχεια αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το υπόλοιπο υγρό, έτσι ώστε να ροδίσει και το κάτω μέρος τους. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα βανίλιας για να τα σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!