Δοκιμάστε αυτή την πολυχρησιμοποιημένη συνταγή της γαλλικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα πολύ ωραίο και νόστιμο πιάτο με ψητό μοσχαράκι με σάλτσα κρεμμυδιού. Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι από τα πιο κατάλληλα για αργό μαγείρεμα. Ο ζωμός και οι χυμοί κάνουν μια υπέροχη σάλτσα όταν συνδυάζονται με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Απολαυστικό!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
8 καρότα, κομμένα λίγο από πάνω
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
200 ml λευκό κρασί
600 ml ζωμός βοδινού
2 φύλλα δάφνης
500 γραμμάρια κρεμμύδια
μερικά κλωναράκια θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C. Τρίβουμε το κρέας με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και άφθονο καρύκευμα. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας παντού για περίπου 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα καρότα και το σέλινο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 2
Βγάζουμε και αφήνουμε για λίγο το μοσχαρίσιο κρέας σε ένα πιάτο, ρίχνουμε το κρασί σε μια ζεστή κατσαρόλα και βράζουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό, ξαναβάζουμε το μοσχαρίσιο κρέας και στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα, το σέλινο και τα φύλλα δάφνης, προσπαθώντας να μην βυθίσουμε πολύ τα καρότα. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες (καλό είναι να γυρίσετε το κρέας στα μισά του ψησίματος.)
Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, κόψτε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και λίγο καρύκευμα. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε απαλά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια αλλά να μην πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε το καπάκι, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και μετά αφήστε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν σε ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, ανακατεύοντας συχνά. Αφαιρέστε τα κλωνάρια θυμαριού και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 4
Όταν το μοσχαρίσιο κρέας είναι έτοιμο, θα είναι τρυφερό και θα ξεκολλάει εύκολα στις άκρες. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε ξανά το τηγάνι με το κρεμμύδι, ρίχνουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα αλευρωμένα κρεμμύδια στους μοσχαρίσιους χυμούς στην κατσαρόλα, για να γίνει μια πηχτή σάλτσα κρεμμυδιού. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Βάλτε όλο το κρέας και τα καρότα πίσω στην κατσαρόλα ή κόψτε το κρέας σε φέτες και βάλτε το στο τραπέζι σε μια πιατέλα, με τα καρότα στο πλάι και τη σάλτσα απλωμένη από πάνω με μια κουτάλα.
Καλή όρεξη!