Βίγκαν κέικ καρότου: Μια συνταγή της βίγκαν κουζίνας, για να ετοιμάσετε πραγματικά πολύ εύκολα ένα εντυπωσιακό και απολαυστικό κέικ-σάντουιτς καρότου. Ενα γλυκό που συνδυάζεται τέλεια με το γλάσο καρύδας, τα κάσιους και τα καρύδια, ενώ τα αποξηραμένα βρώσιμα λουλούδια δίνουν το εντυπωσιακό χρώμα. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το γλάσο:
4 φακελάκια (200 γραμμάρια) κρέμα καρύδας
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κάσιους
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 ml γάλα βρώμης
Για το κέικ:
1 βάζο (250ml) λάδι καρύδας
300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
210ml γάλα χωρίς γαλακτοκομικά (όπως γάλα βρώμης)
420 γραμμάρια αλεύρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, συν επιπλέον κανέλα για διακόσμηση
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1 πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα
4 μέτρια καρότα, τριμμένα (περίπου 270 γραμμάρια καθαρό βάρος)
75 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα, συν επιπλέον για διακόσμηση
βρώσιμα λουλούδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ξεκινήστε φτιάχνοντας πρώτα το γλάσο. Πολτοποιήστε την κρέμα καρύδας με 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και το χυμό λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το βούτυρο κάσιους και στη συνέχεια τη ζάχαρη άχνη ακολουθούμενη από το γάλα βρώμης. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C. Αλείφουμε 2 φόρμες για κέικ x 20 εκ. με λίγο από το λιωμένο λάδι καρύδας και στρώνουμε τις βάσεις με λαδόκολλα ψησίματος. Ανακατέψτε το λάδι και τη ζάχαρη και μετά προσθέστε τη βανίλια και το γάλα. Ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα ξεχωριστό μπολ. Τα προσθέτουμε στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε το καρότο και τους ξηρούς καρπούς. Μοιράστε το μείγμα στις 2 φόρμες και ψήνετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση του κέικ. Αφήστε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Βήμα 3
Βάλτε τα δύο κέικ το ένα πάνω στο άλλο με το μισό γλάσο ανάμεσά τους και στη συνέχεια καλύψτε το πάνω μέρος με το υπόλοιπο γλάσο (προσθέστε λίγο γάλα βρώμης, αν το γλάσο σας φαίνεται πολύ σφιχτό). Σκορπίζουμε από πάνω τους ξηρούς καρπούς, πασπαλίζουμε το κέικ με λίγη κανέλα και διακοσμούμε με βρώσιμα λουλούδια.
Καλή όρεξη!