Ψωμί με σόδα με φρούτα και μπαχαρικά: Μια συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα παραδοσιακό ιρλανδικό ψωμί, που χρησιμοποιεί μαγειρική σόδα αντί για μαγιά – αυτή η εκδοχή είναι γλυκά καρυκευμένη με φρούτα και βρώμη. Το ανάμεικτο μπαχαρικό, που χρησιμοποιείται εδώ, έχει διάφορα μπαχαρικά και κυρίως κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι και αρωματίζει υπέροχα το ψωμί. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
100 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
25 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
200 γραμμάρια αλεύρι
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως και επιπλέον για το πασπάλισμα
100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 ½ κουταλάκι ανάμεικτο μπαχαρικό
50 γραμμάρια σταφίδα
50 γραμμάρια σουλτανίνα
50 γραμμάρια χουρμά, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
450 ml βουτυρόγαλα
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη demerara
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Χτυπήστε τις νιφάδες βρώμης και το βούτυρο μαζί σε ένα μπλέντερ ή τρίψτε το βούτυρο στη βρώμη με τα δάχτυλά σας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αλεύρια, τη ζάχαρη άχνη, τη μαγειρική σόδα, το ανάμεικτο μπαχαρικό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τις σταφίδες, τις σουλτανίνες, τους χουρμάδες και τις ζαχαρωμένες φλούδες.
Βήμα 2
Περιχύνουμε με το βουτυρόγαλα και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα μαχαίρι με στρογγυλές λεπίδες ή με μια σπάτουλα. Ακουμπήστε το μείγμα σε μια επιφάνεια αλευρωμένη και με τα χέρια σας ζυμώστε το απαλά να γίνει μια μπάλα. Μεταφέρετέ το σε ένα ταψί αλευρωμένο και σκορπίστε από πάνω τη ζάχαρη demerara, πιέζοντάς την ελαφρά. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό, αλευρωμένο μαχαίρι για να κόψετε ένα μεγάλο σταυρό από πάνω και ψήστε για 30-35 λεπτά μέχρι να αποκτήσει μια κρούστα εξωτερικά. Μπορείτε να το φάτε ζεστό ή κρύο, σε χοντρές φέτες, με βούτυρο.
Καλή όρεξη!