Φτιάξτε με αυτή την συνταγή της vegan κουζίνας μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ως μέρος μιας εορταστικής συγκέντρωσης. Μια λαχταριστή και υγιεινή πουτίγκα, που γίνεται πανεύκολα και είναι γεμάτη με ξερά σύκα, σταφίδες και λίγο ρούμι. Σερβίρετέ την ζεστή με vegan παγωτό και απολαύστε την!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
125 γραμμάρια μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά, συν επιπλέον για την επάλειψη του μπολ και της λαδόκολλας
375 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα
75 ml ρούμι
350 γραμμάρια σταφίδες
1 μεγάλο μήλο, καθαρισμένο, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
85 γραμμάρια λάιτ καστανή ζάχαρη
85 γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη
100 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλιά της σούπας μπαχάρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Αλείφουμε μια φόρμα πουτίγκας 2 λίτρων με μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά και στη συνέχεια στρώνουμε τη βάση με μια λαδόκολλα ψησίματος. Λαδώνουμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και το απλώνουμε πάνω από ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου, με την πλευρά της μαργαρίνης προς τα πάνω. Διπλώστε μια πιέτα στη μέση κάθε φύλλου.
Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε 125 γραμμάρια από τα σύκα και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάλτε τα υπόλοιπα σύκα, τη μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά και το ρούμι σε ένα μεγάλο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά ξύστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα σύκα, τις σταφίδες, το τριμμένο μήλο, τις ζάχαρες, τη φρυγανιά, το αλεύρι και το μπαχάρι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί και μετά βάλτε τα στη φόρμα της πουτίγκας σας.
Βήμα 3
Σκεπάζουμε με το βουτυρωμένο φύλλο χαρτιού και το δένουμε με σπάγκο. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με αναποδογυρισμένα πιατάκια ή κομμάτια αλουμινόχαρτου στον πάτο (ώστε η πουτίγκα να μην ακουμπάει στον πάτο), στη συνέχεια γεμίστε το τηγάνι με αρκετό βραστό νερό από τον βραστήρα για να ανέβει στα μισά των πλευρών της φόρμας. Καλύπτουμε με ένα καπάκι και σιγοβράζουμε για 3 ώρες, συμπληρώνοντας το νερό όσο χρειάζεται. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται σε δροσερό, στεγνό ντουλάπι για έως και ένα χρόνο.
Καλή όρεξη!