Ιταλικό πιάτο θαλασσινών: Μια εμπνευσμένη συνταγή της ιταλικής κουζίνας για ένα εξαίσιο γεύμα με θαλασσινά. Ένα πιάτο γεμάτο με μεσογειακές γεύσεις και αρώματα, που συνδυάζει υπέροχα το λαβράκι με τις γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια. Σερβίρετέ το με μπόλικο χωριάτικο ψωμί για βουτιές. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 βολβό μάραθου, κομμένο στη μέση και μετά σε φέτες, τα φύλλα ξεχωριστά για γαρνίρισμα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
½ κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια καθαρισμένα καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι βασιλικό, με τα φύλλα και κοτσάνια χωρισμένα, τα κοτσάνια δεμένα μεταξύ τους, τα φύλλα χοντροκομμένα
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) ψιλοκομμένες ντομάτες
150 ml λευκό κρασί
2 μεγάλες χούφτες μύδια ή αχιβάδες
8 μεγάλες ωμές γαρίδες (ολόκληρες φαίνονται ωραιότερες)
4 φιλέτα λαβράκι (περίπου 140 γραμμάρια το καθένα)
ψωμί, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι και μετά προσθέτουμε το μάραθο, το σκόρδο και το τσίλι. Τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε το καλαμάρι, τα κοτσάνια βασιλικού, τις ντομάτες και το κρασί. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να πήξει ελαφρώς η σάλτσα και μετά αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 2
Σκορπίζουμε τα μύδια και τις γαρίδες πάνω από τη σάλτσα, στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα λαβράκι, σκεπάζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε δυνατά για 5 λεπτά. Σκορπίζουμε από πάνω τα φύλλα βασιλικού και τα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.
Καλή όρεξη!