Τα vegan ουαλικά κέικ είναι μια νόστιμη εναλλακτική εκδοχή στην κλασική συνταγή, ιδανική για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή. Κατασκευάζονται με απλά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο από φυτικά λίπη, και μπορούν να αρωματιστούν με μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο, και σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Ψήνονται σε μια σχάρα ή τηγάνι μέχρι να χρυσίσουν και πασπαλίζονται με καστανή ζάχαρη. Σερβίρονται ζεστά με μια κούπα τσάι ή καφέ, ή αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα ως σνακ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το πασπάλισμα
¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
100 γρ βούτυρο, χωρίς γαλακτοκομικά
50 γρ ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για πασπάλισμα
50 γρ σταφίδες
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα χωρίς γαλακτοκομικά
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Ρίξτε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας για να πάρει μια λεπτή υφή τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέστε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και ανακατέψτε με 3 κουταλιές της σούπας γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέστε άλλη 1 κουταλιά της σούπας αν η ζύμη είναι λίγο στεγνή. Ζυμώστε τα όλα μαζί σε μια μπάλα (προσπαθήστε να μην καταπονήσετε τη ζύμη υπερβολικά γιατί αυτό θα την κάνει σκληρή).
ΒΗΜΑ 2
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος 5 mm και κόβουμε στρογγυλά με ένα κουπάτ 6 ή 7 εκ. Ξαναπλάθετε τυχόν υπολείμματα και κόψτε περισσότερα μέχρι να εξαντλήσετε όλη τη ζύμη.
ΒΗΜΑ 3
Τοποθετήστε ένα τηγάνι με βαριά βάση σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί πολύ. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, θα χρειαστεί να χαμηλώσετε ελαφρώς τη φωτιά αν αρχίσουν να πιάνουν. Αμέσως ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για 15 λεπτά. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!