Ιταλική Κουζίνα

Πίτσα με κουνουπίδι στο φούρνο

Πίτσα με κουνουπίδι στο φούρνο

Αυτό το Ιταλικού τύπου, χορτοφαγικό one-pot δεν απαιτεί την παρασκευή μιας σάλτσας ντομάτας – το φούρνος θα κάνει τη δουλειά για σας. Χρησιμοποιώντας φρέσκα λαχανικά, όπως κουνουπίδι και ντομάτες ή ντοματίνια, θα κάνετε μια πίτσα γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Απλά ρίξτε τα υλικά σε ένα ταψί, προσθέστε μερικά αρωματικά και μετά ψήστε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα και ψημένο ψωμί για μια ελαφριά και υγιεινή απόλαυση.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε 8 φέτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν 1 κουταλιά της σούπας για ψήσιμο
600 γρ ώριμες ντομάτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μείγμα από κόκκινα και κίτρινα ντοματίνια), κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθός τους
6 σκελίδες σκόρδο, χωρίς τη φλούδα, λιωμένες
1 μικρό ματσάκι βασιλικό
½ μικρή συσκευασία φρέσκια ρίγανη ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη
1 πρέζα νιφάδες τσίλι
4 κουταλιές της σούπας ξηρό λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας χορτοφαγικό τυρί ιταλικού τύπου
3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
125 γραμμάρια μοτσαρέλα (ελέγξτε τη συσκευασία για χορτοφαγική μάρκα), τεμαχισμένη
ψωμί, για σερβίρισμα
πράσινη σαλάτα, για σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C/180C. Αλείφουμε τις φέτες του κουνουπιδιού με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και μετά τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε για 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αναποδογυρίστε προσεκτικά τις φέτες.

ΒΗΜΑ 2

Ρίξτε τις ντομάτες, το σκόρδο και το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού και της ρίγανης γύρω από το κουνουπίδι και μετά πασπαλίστε με τις νιφάδες τσίλι, το κρασί και 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Πιέστε ελαφρά τις ντομάτες για να τρέξουν οι χυμοί.

ΒΗΜΑ 3

Ανακατέψτε το χορτοφαγικό ιταλικό σκληρό τυρί και τη τριμμένη φρυγανιά μαζί. Τεμαχίζουμε τη μοτσαρέλα πάνω από το κουνουπίδι και τις ντομάτες, σκορπίζουμε πάνω από το μείγμα χορτοφαγικού τυριού και τριμμένης φρυγανιάς και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνει τραγανή η επικάλυψη και το κουνουπίδι να μαλακώσει. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε με ψωμί κρούστας και μια πράσινη σαλάτα.

Καλή όρεξη