Μια πολύ ιδιαίτερη βραζιλιάνικη συνταγή για feijoada με κρέας και μαύρα φασόλια. Το όνομα feijoada προέρχεται από το feijão, «φασόλι» στα πορτογαλικά και είναι στην πραγματικότητα ένα στιφάδο φασολιών με μοσχάρι και χοιρινό. Σε αυτή τη συνταγή τα ισπανικά λουκάνικα chorizo, τα χοιρινά παϊδάκια και η χοιρινή ωμοπλάτη αποτελούν τη βάση για αυτή το χορταστικό και νόστιμο βραζιλιάνικο πιάτο με αλμυρά και πικάντικα όσπρια. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250 γραμμάρια μαύρα φασόλια, μουλιασμένα όλη τη νύχτα και στη συνέχεια στραγγισμένα
100 γραμμάρια καπνιστό μπέικον, κομμένο σε φέτες
500 γραμμάρια χοιρινό παϊδάκι
3 ισπανικά λουκάνικα chorizo (με χοιρινό κιμά και μπαχαρικά)
500 γραμμάρια χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους 5 εκατοστών
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πρέζα νιφάδες τσίλι
ελαιόλαδο, για το μαγείρεμα
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Για το σερβίρισμα:
ρύζι στον ατμό, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο, σάλτσα καυτερής πιπεριάς και φέτες πορτοκάλι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, ρίχνουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε και κρατάμε το λάδι στο τηγάνι. Σε παρτίδες ψήστε τα παϊδάκια, τα λουκάνικα και τη χοιρινή σπάλα. Αλατοπιπερώνετε κάθε παρτίδα.
Βήμα 2
Βγάζουμε τα κρεατικά και τά αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι στο τηγάνι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο αν χρειάζεται περισσότερο. Αλατοπιπερώνουμε και τηγανίζουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Προσθέστε το κρέας, τα φύλλα δάφνης, το λευκό ξύδι από κρασί και τα στραγγισμένα φασόλια. Ρίξτε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα καλύψει, περίπου 650 ml. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και το κρέας. Εάν υπάρχει πολύ υγρό στην κατσαρόλα, αφαιρέστε το καπάκι την τελευταία ώρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια χύτρα αργού μαγειρέματος στη σύντομη μέθοδο (4 ώρες) ή να φτιάξετε μια γρήγορη έκδοση χρησιμοποιώντας μια χύτρα ταχύτητας σε παρτίδες για 30 λεπτά η κάθε μία. Μια άλλη μέθοδος είναι να το ψήσετε στο φούρνο για 3-4 ώρες στους 160C.
Βήμα 4
Σερβίρουμε με ρύζι, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο, σάλτσα καυτερής πιπεριάς και φέτες πορτοκαλιού.
Καλή όρεξη!