Vegan Κουζίνα, Ινδική Κουζίνα

Chana masala

Chana masala

Το Chana masala, που ονομάζεται επίσης chole masala, είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε όλη την Ινδία. Το “Chana” σημαίνει ρεβίθια και το “masala” αναφέρεται σε ένα μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στην ινδική μαγειρική. Ενα πιάτο υγιεινό, χωρίς γλουτένη, με εύκολη και απλή προετοιμασία και με τα πιο βασικά συστατικά διαθέσιμα σχεδόν παντού. Αποθηκεύεται εύκολα για μελλοντική χρήση και είναι μια εξαιρετική λύση για όσους ακολουθούν vegan ή απλά υγιεινή διατροφή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κονσέρβα (800 γρ) ρεβίθια
3 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο
1 κομμάτι τζίντζερ 5 εκ
2-3 πράσινα τσίλι, χοντροκομμένα
1 ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο γκι
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών amchoor σε σκόνη (προαιρετικά)
3 μέτριες ντομάτες (περίπου 300 γρ), χοντροκομμένες ή 1 κονσέρβα (400 γρ) ψιλοκομμένες ντομάτες
χυμό από 1 λεμόνι
½ μικρό πακέτο φύλλα κόλιανδρου, για σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με 400 ml νερό και τα αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για να εμποτισθεί το νερό με το άρωμα ρεβιθιού.

ΒΗΜΑ 2

Χτυπάμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, το τζίντζερ και τα πράσινα τσίλι. Λιώνουμε το γκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα του κρεμμυδιού με μια πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

ΒΗΜΑ 3

Ρίξτε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για 3 λεπτά ακόμη, προσθέτοντας λίγο από το νερό των ρεβιθιών για να μην κολλήσουν στον πάτο του τηγανιού. Προσθέστε τις ντομάτες και άλλη μια πιτσιλιά νερό και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, πιέζοντας τις ντομάτες με ένα κουτάλι καθώς μαλακώνουν. Ρλιξτε μέσα τα ρεβίθια, μαζί με το νερό μαγειρέματός τους. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώστε καλά, προσθέστε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό αν θέλετε ένα πιο χαλαρό κάρυ. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο, για να σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!