Μεξικάνικη Κουζίνα

Conchas

Conchas

Conchas: Δοκιμάστε αυτή την πολύ ωραία συνταγή της μεξικάνικης κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο επιδόρπιο. Το concha (μεξικάνικο γλυκό ψωμί) είναι ένα γλυκό για πρωινό ή σνακ που βρίσκεται σε όλο το Μεξικό. Έχει μια αφράτη ζύμη σαν μπριός με τραγανή επικάλυψη streusel, χαραγμένη για να θυμίζει κοχύλι. Το streusel είναι μια ζύμη από εύθρυπτο αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη που ψήνεται πάνω από μάφιν, ψωμί, πίτες και κέικ. Μπορείτε, αν προτιμάτε, να προσθέσετε μπαχαρικά και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 συσκευασία (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
5 έως 5-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα 2%.
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Streusel:
1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
30 γραμμάρια ημίγλυκη σοκολάτα, αλεσμένη
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλιές της σούπας γάλα 2%.

Εκτέλεση της συνταγής:

Σε ένα μπλέντερ με μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι, την κανέλα και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο στους 60°-70° και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά. Χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα για 2 ακόμη λεπτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι για να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη (η ζύμη θα είναι κολλώδης).
Απλώστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, για 6-8 λεπτά. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, γυρίζοντας μια φορά για να λαδώσουμε το πάνω μέρος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε streusel, σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν. Χωρίστε το στη μέση. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο 1 μισό. Αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίστε τη ζύμη σε 12 μέρη και ζυμώστε τα να γίνουν μπάλες 7-8 εκατοστών. Τοποθετήστε τις ανά 5 εκατοστά σε ταψιά στρωμένα με λαδόχαρτο. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το αυγό με το γάλα και ρίξτε τα πάνω από τη ζύμη. Χωρίστε το streusel σε 6 μέρη. Κυλήστε το καθένα να γίνει κύκλος 7-8 εκατοστών και τοποθετήστε πάνω από τα μισά ρολά. Επαναλαμβάνουμε με το σοκολατένιο στρουζέλ και τα υπόλοιπα ρολά. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το streusel πάνω από τα ρολά ώστε να μοιάζει με όστρακο.
Καλύψτε τα με πετσέτες κουζίνας. Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σχεδόν, περίπου για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185°. Αλείψτε τα ρολά με τα υπολείμματα των αυγών. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι κορυφές, 15-20 λεπτά. Βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *