Το biryani είναι πιάτο, συνηθισμένο στην ινδική κουζίνα, με ινδικά μπαχαρικά, ρύζι και συνήθως κάποιο είδος κρέατος, ή σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς κρέας, και μερικές φορές, επιπλέον, αυγά και πατάτες. Με αυτή τη συνταγή, θα φτιάξετε ένα πιάτο γεμάτο από υγιεινά λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, φασολάκια, κουνουπίδι, όλα αρωματισμένα με εξωτικά μπαχαρικά. Η προετοιμασία απαιτεί κάποιο χρόνο, αλλά η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Το biryani μπορεί να σερβιριστεί μόνο του ή μαζί με ρaita και ψωμάκια poppadums. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν μια υγιεινή, αλλά γευστική βραδινή συνταγή.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 μικρό κουνουπίδι, κομμένο σε μικρές μπουκίτσες
2 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
3 κουταλιές της σούπας καυτερή πάστα κάρυ
1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλη πρέζα σαφράν
2 κουταλιές σιναπόσπορο (μαύρο ή άσπρο)
500 γρ ρύζι μπασμάτι
140 γραμμάρια φασολάκια, κομμένα στη μέση
χυμός από 2 λεμόνια
μια χούφτα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
1 συσκευασία (50g) αλατισμένα καβουρδισμένα κάσιους
ινδικά ψωμάκι poppadums και raita, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C. Ρίξτε το λάδι σε ένα μεγάλο ταψί ή αντικολλητικό σκεύος και βάλτε το στο φούρνο για μερικά λεπτά να ζεσταθεί. Προσθέστε όλα τα λαχανικά στο ταψί, εκτός από τα φασόλια, ανακατεύοντάς τα να επικαλυφθούν με το καυτό λάδι. Αλατοπιπερώνουμε και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
ΒΗΜΑ 2
Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ανακατεύουμε μαζί το ζωμό λαχανικών, την πάστα κάρυ, το τσίλι, το σαφράν και τους σπόρους μουστάρδας (σιναπόσπορο).
ΒΗΜΑ 3
Ρίξτε στο ταψί το ρύζι και τα φασολάκια με τα λαχανικά και στη συνέχεια περιχύστε από πάνω το μείγμα του ζωμού. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190C. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και ελέγξτε τα καρυκεύματα και, στη συνέχεια, σκορπίστε τον κόλιανδρο και τα κάσιους. Σερβίρετε με μία στοίβα πιτάκια poppadums και ένα μπολ raita για τους μη vegans.
Καλή όρεξη!