Δοκιμάστε αυτή την ελληνική συνταγή της μαμάς για να ετοιμάσετε ψητό αρνί. Ενα παραδοσιακό πιάτο, που γίνεται πολύ εύκολα και σας απαλλάσσει από πολύωρο και πολύπλοκο μαγείρεμα. Γεμάτο με ελληνικές γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για ένα υπέροχο οικογενειακό γεύμα. Μαγειρέψτε το και απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 μεγάλο αρνίσιο μπούτι, περίπου 3 κιλά
6 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι ρίγανη
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κιλό πατάτες
400 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλη χούφτα μικρές ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 240 C. Χτυπάμε το σκόρδο, τη μισή ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι σε ένα γουδοχέρι και μετά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Τρυπήστε το αρνί με ένα κοφτερό μαχαίρι σε πολλά σημεία και μετά βάλτε στις τρύπες όση περισσότερη από την πάστα βοτάνων.
Βήμα 2
Ρίξτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και στη συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη πάστα βοτάνων. Τοποθετήστε το αρνί ανάμεσα στις πατάτες, ψήστε για 20 λεπτά, στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 C. Ψήστε για 1 ώρα και 15 λεπτά, προσθέτοντας άλλα 15 λεπτά εάν προτιμάτε το αρνί σας πιο ψημένο. Αλείψτε το αρνί μία ή δύο φορές με τους χυμούς και ανακατέψτε τις πατάτες. Όταν το αρνί γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, αφαιρέστε το από το ταψί και αφήστε το να ξεκουραστεί. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ρίγανη στις πατάτες, τις βγάζουμε από το ταψί και τις διατηρούμε ζεστές.
Βήμα 3
Τοποθετήστε το ταψί σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ελιές στους χυμούς του τηγανιού και στη συνέχεια σιγοβράστε για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε το αρνί με τις πατάτες και τη σάλτσα και μια απλή σαλάτα.
Καλή όρεξη!