Γαλλική Κουζίνα

Γαλλικό κασουλέ

Γαλλικό κασουλέ

Γαλλικό κασουλέ: Μια συνταγή της γαλλικής κουζίνας για ένα χωριάτικο πιάτο που μαγειρεύεται παραδοσιακά για ώρες. Το κασουλέ είναι ένα πλούσιο πιάτο που συνήθως περιέχει κρέας, χοιρινό δέρμα και λευκά φασόλια. Ονομάστηκε από το παραδοσιακό του σκεύος μαγειρέματος, την κατσαρόλα κασουλέ, ένα βαθύ, στρογγυλό, πήλινο σκεύος με κεκλιμένες πλευρές. Αυτή η εκδοχή του πιάτου προσφέρει την ίδια σπιτική γεύση σε λιγότερο χρόνο. Χορταστικό και πεντανόστιμο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα (περίπου 700 γραμμάρια)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι
3 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί ή ζωμό κότας
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) ντομάτες κομμένες σε κύβους, στραγγισμένες
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
2 κονσέρβες (420 γραμμάρια η κάθε μια) λευκά φασόλια (κανελίνι), ξεπλυμένα και στραγγισμένα
120 γραμμάρια καπνιστό λουκάνικο γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
3 λωρίδες μπέικον, ψημένες και θρυμματισμένες
επικάλυψη:
1/2 φλιτζάνι μαλακή ψίχα ψωμιού ολικής αλέσεως
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίστε καλά το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Αφαιρέστε το από το τηγάνι.
Βήμα 2
Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι στο υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας για να χαλαρώσουν τα ροδισμένα κομμάτια από το τηγάνι. Προσθέστε τις ντομάτες, τα βότανα και το κοτόπουλο και αφήστε τα να βράσουν.
Βήμα 3
Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε, σκεπασμένο με καπάκι, για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια και το λουκάνικο. Ψήνουμε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, για 20-25 λεπτά ακόμη.
Βήμα 4
Τα βγάζουμε από το φούρνο. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Πετάξτε το φύλλο δάφνης και προσθέσετε το μπέικον. Πασπαλίζουμε από πάνω με ψίχουλα ψωμιού, μαϊντανό και σκόρδο. Τοποθετούμε στο φούρνο έτσι ώστε η επιφάνεια του κασουλέ να είναι 10- 15 εκατοστά από την αντίσταση του φούρνου. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν τα ψίχουλα, για 2-3 λεπτά.

Καλή όρεξη!