Γαλακτοκομικά

Γκούντα

Γκούντα

Γκούντα είναι ένα είδος μαλακού τυριού που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας. Πήρε το όνομά του από την πόλη της Ολλανδίας, Χάουντα (Γκούντα), η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή τυριών.

Πηγή: Wikipedia

Ιστορία

Το εμβληματικό τυρί της Ολλανδίας και ένα από τα πρώτα –αν όχι το πρώτο- σε κατανάλωση παγκοσμίως. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη μικρή πόλη της Ολλανδίας, στα νότια της χώρας, που υπήρξε ήδη από τον Μεσαίωνα, όχι τόσο κέντρο παραγωγής όσο κέντρο αποκλειστικής εμπορίας τυριών αλλά και ποτάμιο λιμάνι, από όπου, μέσω του ποταμού Gouwe, μεταφέρονταν τα τυριά στο Άμστερνταμ. Οι πρώτες αναφορές στη Gouda ανάγονται στον 12ο αιώνα. Από τότε συνεχίζει να παράγεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, τόσο από μικρές βιοτεχνίες, όσο και από μεγαλύτερες μονάδες, αλλά όχι μόνο στην Ολλανδία.

Πραγματικά, η ονομασία αυτή πλέον δηλώνει μάλλον μια κατηγορία τυριών, παρά συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση. Καθώς χρησιμοποιείται από πολλές διαφορετικές περιοχές και χώρες για να περιγράψει τυροκομικά προϊόντα που παράγονται ακολουθώντας την ολλανδική «συνταγή». Αντίθετα, στις ενδείξεις Gouda Holland, Boerenkaas και Noord-Hollandse Gouda, που από το 2010 αποτελούν Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δικαίωμα μόνο τα τυριά που παράγονται στην Ολλανδία.

Πηγή: Cheeselovers

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το γκούντα, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα, είναι ένα από τα πιο διάσημα τυριά της Ολλανδίας, όπου αποτελεί το 60% της εντόπιας παραγωγής τυριού. Η παραγωγή του καταγράφεται σε εκείνη την περιοχή ήδη από τον Μεσαίωνα. Είναι ένα πολύ αγαπητό κίτρινο τυρί και το έχουν αντιγράψει πολλές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Όταν έχει υποστεί μικρή ωρίμανση (φρέσκο) είναι καλυμμένο με κίτρινο κερί, ενώ αν έχει ωριμάσει πάνω από ένα χρόνο, καλύπτεται με μαύρο κερί. Όταν είναι φρέσκο, είναι πιο μαλακό και με απαλή γεύση. Όταν ωριμάσει, σκληραίνει και έχει πιο έντονη, διαπεραστική γεύση.