Ιαπωνικό σούσι με πικάντικο σολομό maki: Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας, για ετοιμάσετε ένα εύκολο, νόστιμο, πικάντικο και απολαυστικό σούσι. Αν σας ενοχλεί η ιδέα του ωμού ψαριού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κρύο καπνιστό σολομό. Είναι απλά υπέροχο και θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 ½ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι ξύδι από κρασί ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 συσκευασία (30 γραμμάρια) ξηρά φύκια νόρι
1 μέτριο αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
220 γραμμάρια σολομός Ατλαντικού εκτροφής
3 κοτσάνια πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα στη μέση κατά μήκος
¼ φλιτζάνι μαγιονέζα σριράτσα
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα hoisin
2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο σουσάμι
2 κουταλάκια του γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι
½ κουταλάκι του γλυκού πάστα γουασάμπι
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ τουρσί
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ξεπλύνετε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό. Βάλτε το ρύζι και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, βάλτε το ξύδι από κρασί ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίξτε το μείγμα ξυδιού στο μαγειρεμένο ρύζι – το ρύζι θα στεγνώσει καθώς κρυώνει. Αφήστε το ρύζι να κρυώσει εντελώς, περίπου για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Τοποθετήστε ένα φύλλο νόρι σε ένα χαλάκι σούσι. Τοποθετήστε περίπου 1/2 φλιτζάνι ρύζι από πάνω και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ρυζιού, απλώστε ρύζι στο φύλλο νόρι.
Βήμα 4
Αναποδογυρίστε το νόρι έτσι ώστε το ρύζι να είναι προς τα κάτω. Τοποθετήστε 3 έως 4 φέτες αβοκάντο, περίπου 60 γραμμάρια σολομό, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι και 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιονέζα σριράτσα στη μέση του φύλλου νόρι.
Βήμα 5
Προσεκτικά, αλλά σφιχτά τυλίγουμε το νόρι κλείνοντας τα υλικά για να σχηματιστεί ένα ρολό. Περιχύνετε κάθε ρολό με σάλτσα hoisin και περισσότερη μαγιονέζα σριράτσα και πασπαλίζετε με τους δύο τύπους σουσαμιού.
Βήμα 6
Κόψτε κάθε ρολό σούσι σε 8 κομμάτια. Σερβίρετε με μια μπάλα πάστα γουασάμπι και τουρσί τζίντζερ στο πλάι.
Σημείωση του Μάγειρα:
Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε τα ρολλάκια με λίγο αυγοτάραχο masago.
Καλή όρεξη!