Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνικοί κεφτέδες κοτόπουλου tsukune

Ιαπωνικοί κεφτέδες κοτόπουλου tsukune

Μια κλασσική συνταγή της ιαπωνικής κουζίνας για ένα νόστιμο και λαχταριστό πιάτο με κεφτέδες κοτόπουλου. Είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές στην Ιαπωνία. Σερβίρονται κυρίως σε ξυλάκι, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κύριο πιάτο, σε σούπες, μπέντο, κ.λπ. Μπορείτε να το σερβίρετε πάνω σε ένα στρώμα με ιαπωνικό ρύζι με συνοδευτική σαλάτα ή σοταρισμένα μανιτάρια enoki.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Σάλτσα Teriyaki:
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
¼ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας ταμάρι
¼ φλιτζάνι σάκε μαγειρικής
¼ φλιτζάνι κρασί μιρίν
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι σουσάμι
Κεφτεδάκια:
300 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου
1 αυγό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ καρότο, τριμμένο
¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας κόκκινη πάστα σόγιας miso
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας άμυλο πατάτας
1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένα φύκια
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας ταμάρι
1 κουταλιά της σούπας σάκε μαγειρικής
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, περίπου για 2 λεπτά. Ανακατέψτε 1/4 φλιτζάνι ταμάρι, 1/4 φλιτζάνι σάκε, το κρασί μιρίν, τη καστανή ζάχαρη και το σουσάμι. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς το γλάσο, περίπου για 5 λεπτά.

Βήμα 2
Βάλτε μαζί σε ένα μπολ τονκιμά κοτόπουλου, το αυγό, τα πράσινα κρεμμύδια, τα καρότο, την τριμμένη φρυγανιά, τη σάλτσα σόγιας miso, 2 κουταλιές της σούπας τζίντζερ, το άμυλο πατάτας, τα φύκια, 1 κουταλιά της σούπας ταμάρι, 1 κουταλιά της σούπας σάκε, τη σάλτσα σόγιας, την λευκή ζάχαρη και τη πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία πηχτή πάστα, τουλάχιστον για 5 λεπτά.

Βήμα 3
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια φωτιά και λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα.

Βήμα 4
Τυλίξτε το αλεσμένο μείγμα κοτόπουλου σε μπαλάκια στο μέγεθος της παλάμης σας. Τα ισιώνουμε ελαφρώς σε μπουρεκάκια. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν καλά, για 3 με 4 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει από τη δεύτερη πλευρά, για 2 με 3 λεπτά. Αν βάλετε ένα ειδικό θερμόμετρο στο κέντρο θα πρέπει να δείχνει τουλάχιστον 74 βαθμούς Κελσίου.

Βήμα 5
Αλείψτε το γλάσο πάνω από τα κεφτεδάκια πριν τα σερβίρετε.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε μαύρη σάλτσα σόγιας αντί για ταμάρι στη σάλτσα. Αν θέλετε, αντικαταστήστε την καστανή ζάχαρη με λευκή ζάχαρη. Προσθέστε άμυλο πατάτας ή κορν φλάουερ στο γλάσο για να πήξει αν θέλετε.

Επίσης, αν προτιμάτε, αντικαταστήστε το άμυλο πατάτας με κορν φλάουερ και την πάπρικα με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Βάζετε το το αλεσμένο μείγμα κοτόπουλου στο ψυγείο για 2 ώρες για να πήξει αν θέλετε.

Τέλος, μπορείτε να μαγειρέψτε σε ένα τηγάνι ή τηγάνι με γκριλ αντί να ψήσετε στη σχάρα.

Καλή όρεξη!