Ινδικό πικάντικο ψητό αρνί: Μια συνταγή της ινδικής κουζίνας για ψητό αρνί. Οι μαρινάδες με βάση το γιαούρτι δημιουργούν μια νόστιμη λεπτή κρούστα και είναι ιδανικές για μπάρμπεκιου. Η ράιτα, που προτείνεται σε αυτή την συνταγή, είναι ένα ινδικό συνοδευτικό δροσιστικό μικρό πιάτο με βάση το γιαούρτι (ντάχι), στο οποίο προστίθενται λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά. Μαζί με το τζίντερ και το garam masala, που δίνουν τον πικάντικο τόνο, δημιουργούν ένα αξέχαστα νόστιμο γεύμα. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 αρνίσιο μπούτι, περίπου 2,5 κιλά, χωρίς το κόκκαλο και ανοιγμένο- πεταλούδα (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κάνει αυτό για εσάς)
Για τη μαρινάδα:
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος δάκτυλου, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
Από 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά, garam masala και σπόρους κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 χούφτα φύλλα κόλιανδρου, συν επιπλέον κλωναράκια για σερβίρισμα
χυμό από 1 λεμόνι
150 ml γιαούρτι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, χτυπήστε τα υλικά της μαρινάδας ώστε να γίνουν μια λεία πάστα και, στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε. Στρώνουμε το αρνί σε ένα κεραμικό σκεύος και το καλύπτουμε με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
Βήμα 2
Αν χρησιμοποιείτε μπάρμπεκιου με κάρβουνα, περιμένετε να γίνουν ξεθυμάνουν κάπως τα κάρβουνα (ανάψτε το μπάρμπεκιου περίπου μία ώρα πριν να ψήσετε το αρνί). Εάν χρησιμοποιείτε μπάρμπεκιου αερίου, μαγειρέψτε το αρνί σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε το αρνί από τη μαρινάδα και ψήστε με τη σάρκα προς τα κάτω, για περίπου 25 λεπτά. Αναποδογυρίστε το και αφήστε το για περίπου 15 λεπτά. Όταν το αρνί αποκτήσει μια σκούρα καφέ κρούστα και ψηθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, το βγάζετε και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. (Αν ο καιρός σας υποχρεώνει να μαγειρέψετε σε εσωτερικό χώρο, το αρνί μπορεί να ψηθεί στον φούρνο στους 220C για περίπου μία ώρα· τα ψωμιά μπορούν να ψηθούν στο γκριλ).
Βήμα 3
Για το σερβίρισμα, κόβουμε το αρνί σε χοντρές φέτες και από πάνω το πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και, αν θέλετε, με λίγο τουρσί κόκκινο κρεμμύδι. Σερβίρετέ το μαζί με ράιτα και ψωμάκια,
Καλή όρεξη!