Ινδική Κουζίνα

Ινδικό κοτόπουλο balti

Ινδικό κοτόπουλο balti

Το κάρυ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ινδικά φαγητά σε όλο τον κόσμο και αγαπημένο επιλογή για τους λάτρεις των αρωματικών και πλούσιων γεύσεων. Σας προτείνουμε μια ελαφριά έκδοση του κλασικού ινδικού φαγητού, που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Αυτό το κάρυ με βάση τη ντομάτα είναι γεμάτο από εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκο σπανάκι και πιπεριές, που δίνουν μια ελαφριά και αναζωογονητική πινελιά στη γεύση. Επιπλέον, η συνταγή δεν περιλαμβάνει βούτυρο ή κρέμα, προσφέροντας ένα πιο υγιεινό φαγητό χωρίς να χάνεται η αυθεντική γεύση του κλασικού καρυδιού.

Αν ψάχνετε για μια νόστιμη και υγιεινή εκδοχή του κλασικού καρυδιού, τότε αυτό το ελαφρύ κάρυ με πρόσθετο σπανάκι και πιπεριές είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα σας ικανοποιήσει.

Υλικά που θα χρειαστείτε

450γρ κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
¼ κουταλάκι του γλυκού καυτερή πάπρικα
1½ κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο ή λάδι φυστικέλαιο
1 ξυλάκι κανέλα
3 λοβοί κάρδαμου
1 μικρό ή μεσαίο πράσινο τσίλι
½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 μεσαίο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες
2,5 εκατοστά τζίντζερ, τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κολιάνδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
250ml χυμός ντομάτας passata
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 μεσαία ντομάτα, ψιλοκομμένη
85γρ φύλλα baby σπανάκι
μια χούφτα φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
chapatis ή ρύζι μπασμάτι, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

ΒΗΜΑ 1

Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα μεσαίο μπολ. Ανακατέψτε μέσα το χυμό λάιμ, την πάπρικα, την καυτερή πάπρικα και μια δόση μαύρου πιπεριού, και αφήστε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά, προτιμότερα λίγο περισσότερο.

ΒΗΜΑ 2

Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας του λαδιού σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό wok ή τηγάνι σοτέ. Ρίξτε μέσα τη μαντζουράνα, τα κάρδαμο και το πιπέρι και τους σπόρους κύμινου, και ανακατέψτε για να πάρουν χρώμα και να απελευθερωθεί ο άρωμά τους. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να τσιγαρίζετει. Προσθέστε το υπόλοιπο λάδι, στη συνέχεια ρίξτε μέσα το κοτόπουλο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μη φαίνεται πλέον ωμό. Ανακατέψτε τον κουρκουμά, το κύμινο, τον κολιάνδρο και το garam masala μαζί. Ρίξτε στο τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Ρίξτε την πασάτα και 150ml νερό, στη συνέχεια προσθέστε τα κομματάκια της πιπεριάς. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει.

ΒΗΜΑ 3

Ανακατέψτε τη ντομάτα, βράστε για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τα φύλλα σπανακιού και ανακατέψτε στο τηγάνι για να μαλακώσουν ελαφρά. Αλατοποιήστε λίγο. Εάν θέλετε να αραιώσετε τη σάλτσα, ρίξτε λίγο περισσότερο νερό. Αφαιρέστε τη μαντζουράνα, το πιπέρι και τους σπόρους κάρδαμου, αν το επιθυμείτε, πριν σερβίρετε. Σκορπίστε φρέσκο κόλιαντρο και σερβίρετε με ζεστά chapatis ή ρύζι μπασμάτι, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!