Μια συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας για να ετοιμάσετε πατάτες colcannon, ένα παραδοσιακό ιρλανδικό πιάτο με πουρέ πατάτας και λάχανο. Ενα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό ιρλανδικό πιάτο, που μπορείτε να το προσαρμόσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και ανάλογα με τα υλικά που έχετε, π.χ. μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάχανο με ότι χόρτα διαθέτετε. Σερβίρετέ τα μαζί με αρνίσια παϊδάκια, καρότα και ψωμί με σόδα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 μέτριο λάχανο (περίπου 1 κιλό), ψιλοκομμένο
2 κιλά μέτριες πατάτες (περίπου 8), ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
Τριμμένο μαγειρεμένο μπέικον
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1 Τοποθετήστε το λάχανο και 2 φλιτζάνια νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο, περίπου για 10 λεπτά. Στραγγίστε, κρατώντας το υγρό μαγειρέματος. Κρατήστε το λάχανο ζεστό σε ξεχωριστό πιάτο.
Βήμα 2 Στην ίδια κατσαρόλα, βάλτε τις πατάτες και το κρατημένο υγρό μαγειρέματος. Προσθέστε επιπλέον νερό για να καλύψετε τις πατάτες. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά. Μαγειρέψτε, ξεσκέπαστο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 15-20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε το γάλα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 3 Στραγγίστε τις πατάτες, τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποιήστε τις. Προσθέστε το μείγμα γάλακτος. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε και το λάχανο. Για να σερβίρετε, περιχύστε με βούτυρο και από πάνω βάλτε τον μαϊντανό και το μπέικον.
Καλή όρεξη!