Ιρλανδική Κουζίνα

Ιρλανδικό ψωμί με αλεύρι βύνης

Ιρλανδικό ψωμί με αλεύρι βύνης

Ψήστε με αυτή την συνταγή της ιρλανδικής κουζίνας ένα εύκολο ψωμί με αλεύρι βύνης σε στιλ Βόρειας Ιρλανδίας. Μπορείτε να το ετοιμάσετε γρήγορα με έναν παραδοσιακό και πραγματικά εύκολο τρόπο. Έχει μια πεντανόστιμη μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και σερβίρεται καλύτερα με άφθονο βούτυρο και μαρμελάδα. Απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

270 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για μαύρο ψωμί, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
40 γραμμάρια αλεύρι βύνης
4 γραμμάρια αποξηραμένη μαγιά
55 γραμμάρια εκχύλισμα βύνης
2/3 από κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το ταψί

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε και τα δύο αλεύρια σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέστε τα 2/3 του κουταλιού αλάτι στη μία πλευρά του μπολ και τη μαγιά στην άλλη πλευρά του μπολ. Ανακατέψτε τα καλά.

Βήμα 2
Βάλτε το εκχύλισμα βύνης σε ένα ξεχωριστό μπολ, στη συνέχεια ρίξτε το ελαιόλαδο και 145 ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το εκχύλισμα. Βάλτε τα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού.

Βήμα 3
Ενώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας για να γίνει μια τραγανή ζύμη. Απλώστε σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι και ζυμώστε για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη. Βάζετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, την σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4
Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα 900 γραμμαρίων. Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχήμα κορμού και τη μεταφέρουμε στη φόρμα, στη συνέχεια τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.

Βήμα 5
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε το ψωμί σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει.

Καλή όρεξη!