Αυτή η ιταλική συνταγή για τηγανιτά χτένια με λεμόνι Beurre Blanc είναι μια πρωτότυπη εκδοχή του κλασικού Ιταλικού φαγητού, που συνδυάζει το θαλασσινό στοιχείο των χτενιών με το έντονο άρωμα και γεύση του λεμονιού και του Beurre Blanc.
Υλικά συνταγής:
500 γρ. χτένια (καθαρισμένα και πλυμένα από τυχόν χώματα)
1 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1/4 φλ. λευκό κρασί
2 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
8 κ.σ. βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
Λεμόνι και φρέσκα φύλλα βασιλικού για σερβίρισμα
Εκτέλεση συνταγής:
Βήμα 1:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε τα χτένια με αυτό το μείγμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα χτένια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να γίνουν χρυσό καφέ. Αφαιρούμε τα χτένια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Βήμα 2:
Για το Beurre Blanc, προσθέτουμε το λευκό κρασί, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος στο μείγμα κρασιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα κομματάκια βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν στο μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τα χτένια και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το Beurre Blanc πάνω από τα χτένια και σερβίρουμε με λεμόνι και φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Καλή όρεξη!