Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικές ψητές μελιτζάνες parmigiana

Ιταλικές ψητές μελιτζάνες parmigiana

Η parmigiana είναι ένα πιάτο της ιταλικής κουζίνας, που παρασκευάζεται με μελιτζάνες, που ψήνονται στο φούρνο και στη συνέχεια στρώνονται σε στρώσεις με νόστιμη σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό, και καλύπτονται με παρμεζάνα και τυρί μοτσαρέλα. Ενα λαχταριστό και υγιεινό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Είναι μια υπέροχη επιλογή για τους λάτρεις των λαχανικών ή για όσους θέλουν να προσθέσουν περισσότερα υγιεινά στοιχεία στη διατροφή τους.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μικρό ματσάκι βασιλικό, με τα κοτσάνια ψιλοκομμένα
2 συσκευασίες (x 400g) ντοματίνια
1 κουταλιά της σούπας λιαστή ή ημίξηρη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
λίγα κλωνάρια θυμάρι, τα φύλλα χωριστά
4 μέτριες μελιτζάνες
2 μπάλες μοτσαρέλα, κομμένες σε λεπτές φέτες
25 γρ τριμμένη φρυγανιά
25 γρ παρμεζάνα (ή εναλλακτική για χορτοφάγους), ψιλοτριμμένη
χωριάτικο ψωμί, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι. Μαλακώστε το σκόρδο και τα κοτσάνια του βασιλικού για 1 λεπτό, χωρίς να αφήσετε το σκόρδο να πάρει χρώμα. Προσθέστε και τα δύο είδη ντομάτας, το μέλι, τα περισσότερα φύλλα θυμαριού και άφθονο καρύκευμα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά – δεν χρειάζεται να μειωθεί πολύ η σάλτσα σε αυτό το στάδιο.

ΒΗΜΑ 2

Εν τω μεταξύ, θερμαίνετε το φούρνο στους 200 C. Κόβετε 6 σχισμές στη σάρκα κάθε μελιτζάνας σταυρωτά, προσέχοντας να μην κόψετε μέχρι τέρμα. Αλατοπιπερώστε μέσα και μετά σπρώξτε μια φέτα μοτσαρέλα και ένα φύλλο βασιλικού σε κάθε σχισμή.

ΒΗΜΑ 3

Ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε τις μελιτζάνες σε αυτό. Περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το στρίβουμε σφιχτά στις άκρες. Ψήνουμε για 50 λεπτά-1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.

ΒΗΜΑ 4

Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και την παρμεζάνα και σκορπίζουμε τις μελιτζάνες με το υπόλοιπο θυμάρι. Ψήνετε, ακάλυπτα, για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι μελιτζάνες και η τριμμένη φρυγανιά να χρυσίσει και να γίνει τραγανή. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και μετά σκορπίστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού. Σερβίρετε- προαιρετικά- με ψωμί.

Καλή όρεξη!