Ιταλικό κοτόπουλο amatriciana: Η σάλτσα amatriciana είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα με βάση το αλλαντικό guanciale, τυρί πεκορίνο και ντομάτα. Με αυτή την ιταλική συνταγή, η σάλτσα amatriciana συνοδεύει τέλεια τα μπούτια κοτόπουλου, οι πατάτες αρωματίζονται με μπέικον και ντομάτα και όλα μαζί κάνουν ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κόκκινο τσίλι
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
500 γραμμάρια πατάτες
4 κλωναράκια θυμάρι
140 γραμμάρια πανσέτα (προαιρετικά καπνιστή) κομμένη σε κύβους
400 γραμμάρια ντομάτα
πράσινη σαλάτα και ψωμί, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Πάρτε ένα μεγάλο ταψί που να χωράει τα μπούτια του κοτόπουλου και τις πατάτες σε μια στρώση. Κόψτε το τσίλι, ξύστε και πετάξτε τους σπόρους αν δεν σας αρέσει πολύ καυτερό και αφαιρέστε το κοτσάνι. Βάλτε σε ένα μικρό πολυκόφτη ή μίνι κουπάτ τον ντοματοπελτέ, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Χτυπήστε μέχρι να γίνει μια πάστα και στη συνέχεια απλώστε την πάνω από το κοτόπουλο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί, αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια ανακατέψτε τα πάντα καλά με τα χέρια σας. Προσθέστε το θυμάρι και ψήστε για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέτουμε την πανσέτα και τη ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα, στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να ψηθεί το κοτόπουλο. Σερβίρετε κατευθείαν από το ταψί με μια πράσινη σαλάτα και λίγο ψωμί, αν θέλετε, για βουτιές στο ζουμί.
Καλή όρεξη!