Αυτό το σοκολατένιο κέικ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στα επιδόρπια της αμερικανικής κουζίνας. Το καλύτερο είναι ότι ψήνεται σε μόνο μια φόρμα, χωρίς περιττά μπολ ή άλλα σκεύη. Η ζουμερή υφή του κέικ συνδυάζεται με την κρεμώδη και γλυκιά κρέμα/γλάσο που το συνοδεύει, για να δημιουργήσουν έναν συνδυασμό που θα σας κάνει να λιώσετε από απόλαυση. Ανακαλύψτε το απόλυτο γλυκό και ετοιμαστείτε να το απολαύσετε σε κάθε μπουκιά.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
250g μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
300g αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300g μαλακή καστανή ζάχαρη, συν 2 κουταλιές της σούπας
50g κακάο
200ml ηλιέλαιο, καθώς και λίγο επιπλέον για επάλειψη
Ξινή κρέμα 284ml
3 αυγά
1 εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο:
500g ψιλή ζάχαρη
1 εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας υγρή γλυκόζη ζαχαροπλαστικής
2 ασπράδια αυγών
25g ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνετε το φούρνο σε 160c και λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 20 εκ. Χτυπήστε τη σοκολάτα σε ένα μπλέντερ μέχρι να τριφτούν όλα τα κομμάτια. Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το λάδι, από την ξινή κρέμα τα 150ml, τα αυγά, τη βανίλια και το νερό 150ml στο μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης που έχετε. Ανακατέψτε με ένα ηλεκτρικό χτυπητήρι μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, και στη συνέχεια ρίξτε γρήγορα τα150g από τα κομμάτια σοκολάτας σας. Αδειάστε το στη φόρμα και ψήνετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 1 ώρα 20 λεπτά μέχρι -1 ώρες και 30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει στη φόρμα.
ΒΗΜΑ 2
Ενώ το κέικ ψήνεται, φτιάξτε την επικάλυψη. Συνδυάστε τα υπόλοιπα κομμάτια σοκολάτας και την κρέμα με 2 κουταλιές της σούπας μαλακή καφέ ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και βάλτε να ζεσταθούν, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα απαλό μείγμα. Αφήστε να κρυώσει.
Βήμα 3
Όταν το κέικ είναι δροσερό, κόψτε το σε 3 ίσες φέτες. Στρώστε τα 2 στρώματα με σοκολάτα.
Βήμα 4
Για να κάνετε το γλάσο, βάλτε τη ζάχαρη, τη βανίλια και την υγρή γλυκόζη σε μια κατσαρόλα με νερό 125ml. Βάλτε να βράσουν και μαγειρέψτε μόνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το σιρόπι να γίνει διαυγές. Βγάλτε τα από τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα ασπράδια αυγών μέχρι να σκληρύνουν και στη συνέχεια να συνεχίσετε να χτυπάτε, σταδιακά ρίχνοντας στο σιρόπι ζεστής ζάχαρης, έως ότου το μείγμα είναι αφράτο και αρκετά παχύ για να απλωθεί – αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά καθώς το μείγμα κρυώνει. Ρίχνουμε μέσα και χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη. Εργαστείτε γρήγορα και απλώστε ένα μικρό κομμάτι πάνω από κάθε στρώμα που καλύπτεται με σοκολάτα. Βάλτε τα στρώματα του κέικ το ένα πάνω στο άλλο και ρίξτε από πάνω το γλάσο να επικαλύψει ολόκληρο το κέικ.
Καλή όρεξη!