Ιταλική Κουζίνα

Μελιτζάνες με ντομάτα και παρμεζάνα (melanzane alla parmigiana)

Μελιτζάνες με ντομάτα και παρμεζάνα (melanzane alla parmigiana)

Στην ιταλική κουζίνα υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές αυτού του κλασικού πιάτου με μελιτζάνες. Η μελιτζάνα παραμένει μαλακή και πλούσια στη γεύση, ενώ οι ντομάτα και η περμεζάνα προσθέτουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους, δημιουργώντας ένα πλούσιο και νόστιμο αποτέλεσμα. Το καλό είναι ότι μπορεί να προετοιμαστεί μία μέρα πριν και να ζεσταθεί πριν από το σερβίρισμά του. Αυτό το πιάτο μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα, από μια απλή σαλάτα μέχρι πιο περίπλοκα φαγητά, και είναι ιδανικό για μια χαλαρή βραδιά με φίλους και οικογένεια.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 συσκευασίες (x 400 g) ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
4 μελιτζάνες, κομμένες σε μακριές φέτες πάχους 5 χιλιοστών
85 γρ παρμεζάνα (ή εναλλακτική για χορτοφάγους), φρεσκοτριμμένη
1 ματσάκι (20 γραμμάρια) βασιλικό, τα φύλλα σχισμένα
1 αυγό

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Σε ένα ρηχό ταψί ανακατεύουμε το σκόρδο και τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά, προσθέστε τις ντομάτες και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 8 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.

ΒΗΜΑ 2

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Αλείφουμε μερικές από τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και μετά τις βάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθούν, περίπου για 5-7 λεπτά. Τις γυρίζουμε περίπου στη μέση του χρόνου ψησίματος. Βγάλτε τις σε χαρτί κουζίνας και κάντε την επόμενη παρτίδα.

ΒΗΜΑ 3

Όταν ψηθούν όλες οι μελιτζάνες, βάλτε μερικές από αυτές στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους και μετά περιχύστε με το κουτάλι λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και φύλλα βασιλικού. Προσθέστε καρυκεύματα και στη συνέχεια επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, σπάμε το αυγό και περιχύνουμε από πάνω, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα και στη συνέχεια ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επικάλυψη. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!