Μια κλασική μεξικάνικη συνταγή για να ετοιμάσετε μεξικάνικα τάκος με μοσχαρίσιο μάγουλο. Τα αργομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα σε ένα μείγμα μεξικανικών μπαχαρικών κάνουν αυτή τη συνταγή τάκος ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου. Η σάλτσα adobo φτιάχνεται από σκόνη τσίλι, ξύδι, ζάχαρη, σκόρδο και βότανα και χρησιμοποιείται σε πολλά μεξικάνικα πιάτα, ως η σάλτσα που περιχύνεται πάνω από τις πιπεριές τσιπότλε. Ενα υπέροχο γεύμα, που θα σας μείνει αξέχαστο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 1/2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το πιτσίλισμα
4 μοσχαρίσια μάγουλα (περίπου 1,2 κιλά), χωρίς τα νεύρα και τους τένοντες
2 κόκκινα κρεμμύδια, το 1½ κομμένα σε κύβους (το υπόλοιπο σε λεπτές φέτες)
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά αλεσμένους σπόρους κόλιανδρου
1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 μεξικάνικη πιπεριά τσίλι τσιπότλε σε σάλτσα adobo, ψιλοκομμένη, συν 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα
400 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη
Αλάτι και πιπέρι
Απλό γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, για το σερβίρισμα
8 τορτίγιες από αλεύρι
1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα και τα σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το τηγάνι. Προσθέστε άλλη μια κουταλιά της σούπας λάδι, μετά προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώστε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τη ρίγανη και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα πριν προσθέσετε την πιπεριά τσιπότλε και τη σάλτσα adobo. Ρίχνουμε μέσα την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί.
Βήμα 3
Ξαναβάλτε τα μοσχαρίσια μάγουλα στο τηγάνι μαζί με 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό. Καλύψτε με το καπάκι. Μεταφέρετέ τα στο φούρνο και μαγειρέψτε για 2-2 1/2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα μοσχαρίσια μάγουλα. Αν δεν διαλύονται εύκολα, μαγειρέψτε λίγο ακόμα.
Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, βάζετε το κρεμμύδι σε φέτες σε ένα μπολ με ξύδι, ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Μαλάξτε τα με τα δάχτυλά σας και αφήστε τα να μουλιάσουν.
Βήμα 5
Αφαιρέστε το κρέας από τη σάλτσα και ψιλοκόψτε το με δύο πιρούνια πριν τα ξαναβάλετε στη σάλτσα.
Βήμα 6
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε τις τορτίγιες για ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
Βήμα 7
Σερβίρετε το μοσχαρίσιο μάγουλο με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, κρεμμύδια τουρσί, αβοκάντο και ζεστές τορτίγιες.
Καλή όρεξη!