Μια μοναδική συνταγή αυτού του κλασικού κινέζικου πιάτου που έχει εντυπωσιακή γεύση ακόμη και με κανονικό, απλό βασιλικό. Η σάλτσα στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν γλάσο καθώς το μείγμα κοτόπουλου ψήνεται σε δυνατή φωτιά. Η συνταγή λειτουργεί καλύτερα αν ψιλοκόψετε το κοτόπουλο και έχετε προετοιμάσει όλα τα υλικά πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
⅓ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα στρειδιών
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας ή όσο θέλετε
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα ψαριού
1 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κιλό μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα, χοντροκομμένα
¼ φλιτζάνι κρεμμύδι εσαλότ κομμένο σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας τσίλι, Serrano ή άλλη καυτερή πιπεριά
1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού σε πολύ λεπτές φέτες
2 φλιτζάνια ρύζι ζεστό μαγειρεμένο
Εκτέλεση συνταγής:
Βήμα 1
Χτυπάμε το ζωμό κοτόπουλου, τη σάλτσα στρειδιών, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα ψαριού, τη λευκή ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μαζί σε ένα μπολ μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Περιχύνουμε με λάδι. Προσθέστε το κοτόπουλο και ανακατέψτε μέχρι να χάσει το ωμό χρώμα του, περίπου 2 με 3 λεπτά. Ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι σε φέτες.
Βήμα 3
Συνεχίστε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά μέχρι μερικοί από τους χυμούς να αρχίσουν να καραμελώνουν στον πάτο του τηγανιού, για περίπου 2 ή 3 λεπτά ακόμα. Προσθέστε περίπου μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα της σάλτσας στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει η σάλτσα, για περίπου 1 λεπτό.
Βήμα 4
Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να “γυαλίσει” η σάλτσα πάνω στο κρέας, για 1 ή 2 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε από τη φωτιά.
Βήμα 5
Ανακατεύουμε με βασιλικό. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μαραθεί ο βασιλικός, για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε με ρύζι.
Καλή όρεξη!