Αγγλική Κουζίνα

Πίτα του αγίου Κλήμεντος

Πίτα του αγίου Κλήμεντος

Πίτα του αγίου Κλήμεντος: Μια παραδοσιακή συνταγή της αγγλικής κουζίνας, για να ετοιμάσετε αυτή την τελείως βρετανική εκδοχή της αμερικάνικης key lime pie, που είναι μια πίτα βασισμένη σε λάιμ, κρόκους αυγών και ζαχαρούχο γάλα. Αυτή η αγγλική εκδοχή της συνταγής μας δίνει εύκολα και γρήγορα μια απολαυστική, κρεμώδη τάρτα με υπέροχα πορτοκάλια και λεμόνια. Απολαυστική!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για την κρούστα:
250 γραμμάρια μπισκότο ελαφρύ digestive
100 γραμμάρια κορν φλέικ
85 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
140 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση:
1 μεγάλο αυγό, συν 4 μεγάλους κρόκους αυγών
400 γραμμάρια συμπυκνωμένο γάλα
ξύσμα και χυμό από 3 λεμόνια
ξύσμα και χυμό 2 από πορτοκάλια
Για την επικάλυψη:
Κατσαρόλα 150 ml πολύ παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια ελληνικό γιαούρτι με 0% λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
επιπλέον ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, για διακόσμηση

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Τοποθετήστε μια αυλακωτή φόρμα 20 εκατοστών με χαλαρό πάτο (περίπου 5 εκατοστά βάθος ή μια ελαφρώς πιο ρηχή φόρμα 22 εκατοστά) σε ένα ταψί. Σπάστε τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ ή βάλτε τα σε σακούλες τροφίμων και τρίψτε τα μέχρι να γίνουν μεγάλα ψίχουλα με την άκρη ενός πλάστη ή μικρής κατσαρόλας. Προσθέστε τα κορν φλέικς και τρίψτε μαζί με τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και πιέζουμε στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας. Ψήστε για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε και μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 C.

Βήμα 2
Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χτυπάμε με το σύρμα το συμπυκνωμένο γάλα και στη συνέχεια ρίχνουμε και χτυπάμε το ξύσμα και τους χυμούς. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ψύξτε στο ταψί και μετά αφήστε τα να κρυώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Βήμα 3
Χτυπάμε μαζί την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και τη ζάχαρη άχνη. Τα απλώνουμε πάνω στην πίτα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού για να σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!