Ιταλική Κουζίνα

Ψητό αρνάκι με ιταλικά φασόλια

Ψητό αρνάκι με ιταλικά φασόλια

Μια εκπληκτική συνταγή της ιταλικής κουζίνας, με την οποία θα μπορέσετε πολύ εύκολα να κάνετε ένα θεσπέσιο πιάτο με ψητό αρνάκι με ιταλικά φασόλια. Το αρνάκι μαρινάρεται με κόκκινο κρασί, αρωματίζεται με θυμάρι, σκόρδο, λεμόνι και βαλσαμικό ξύδι, στη συνέχεια σιγοψήνεται και στο τέλος σερβίρεται με υπέροχα ιταλικά φασόλια κανελίνι. Ενα πιάτο που θα το θαυμάσετε και θα το απολαύσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κιλά αρνίσιο μπούτι
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
8 κλαδάκια θυμάρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 λίτρο ζεστό ζωμό αρνιού
3 κόκκινα κρεμμύδια, το καθένα κομμένο σε 6 φέτες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Για τα φασόλια:
2 κλαδάκια δενδρολίβανο, περιττά χοντροκομμένα
100 γραμμάρια λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και χοντροκομμένες
3 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) λευκά ιταλικά φασόλια κανελίνι
1 χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό, χοντροκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε μικρά σχισίματα σε όλο το αρνί και στη συνέχεια σπρώξτε μια φέτα σκόρδο σε κάθε ένα. Σε μια μεγάλη σακούλα κατάψυξης βάλτε το μισό θυμάρι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρασί, το ξύσμα λεμονιού και λίγο μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε το αρνί, δένουμε καλά τη σακούλα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.

Βήμα 2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Βάζουμε το υπόλοιπο θυμάρι στον πάτο ενός ταψιού και, στη συνέχεια, βγάζουμε το αρνί από τη μαρινάδα και το τοποθετούμε πάνω από το θυμάρι. Ψήνουμε για 20 λεπτά, στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι, περιχύνουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190 C. Ψήνουμε για 15 λεπτά ανά 450 γραμμάρια βάρους για μέτριο ψήσιμο. Εν τω μεταξύ, σουρώνουμε τη μαρινάδα σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τον περισσότερο ζωμό και βράζουμε μέχρι να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα (αυτό θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά). Αφήνουμε στην άκρη. Η σάλτσα μπορεί να ετοιμαστεί από πριν ή από την προηγούμενη μέρα αν χρειαστεί, αρκεί το κρέας να έχει μαριναριστεί για 4 ώρες.

Βήμα 3
Μόλις είναι έτοιμο το αρνί, το βγάζουμε και το ακουμπάμε σε μια σανίδα εργασίας, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο για να διατηρείται ζεστό . Αφήνουμε τα κρεμμύδια στην άκρη σε ένα μπολ. Βάλτε το ταψί σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε στο ταψί το βαλσαμικό ξύδι με λίγο ζωμό και ξύστε όλα τα κομμάτια κρέατος από κάτω. Τα μεταφέρουμε στην κανάτα με τη σάλτσα.

Βήμα 4
Για τα φασόλια, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι στο ταψί. Προσθέστε το δεντρολίβανο και τις ντομάτες και τηγανίστε για 1 λεπτό μέχρι να μυρίσει το δεντρολίβανο. Προσθέστε τα φασόλια, τα κόκκινα κρεμμύδια και τον τελευταίο υπόλοιπο του ζωμού και μετά ζεστάνετε. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια προσθέστε τον μαϊντανό λίγο πριν τα σερβίρετε σε μια πιατέλα με το αρνί.

Καλή όρεξη!