Πικάντικο κάρυ φακής με κινόα: Μια ινδική συνταγή για ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό πιάτο. Πολλές γεύσεις συνδυάζονται υπέροχα σε αυτό το κάρυ με ινδικό καρύκευμα! Αυτή η συνταγή είναι πολύ προσαρμόσιμη και μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ακόμη και vegan, αφαιρώντας το βούτυρο! Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε, να αλλάξετε την ποσότητα των μπαχαρικών κ.λπ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μανιτάρια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ξηρές πράσινες φακές
½ φλιτζάνι κινόα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρυ
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κόκκινο πιπέρι τσίλι
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala (ινδικό μείγμα μπαχαρικών)
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 παύλα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
¼ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και ανακατέψτε το μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου για 3 λεπτά. Ρίξτε τα μανιτάρια, τα καρότα και το σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 2 λεπτά.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, το νερό, τις φακές, την κινόα, τον πελτέ ντομάτας, τη σκόνη κάρυ, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν, το garam masala, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι στην κατσαρόλα. Χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά, περίπου για 40 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το βούτυρο στην κατσαρόλα. Ξαναβάλτε το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, περίπου για 5 λεπτά.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε, αν προτιμάτε, το ελαιόλαδο με μαγειρικό λάδι. Επίσης, μπορείτε, αντί για πράσινες φακές να χρησιμοποιήσετε άλλου τύπου φακές ή να αντικαταστήσετε το γάλα με σαντιγί. Το Garam masala μπορείτε να το βρείτε σε ορισμένες μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων ή και στο διαδίκτυο.
Παραλείψτε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος για να το κάνετε vegan – θα εξακολουθεί να έχει υπέροχη γεύση.
Καλή όρεξη!