Αν σας αρέσει η φυσική γλυκιά γεύση του κολοκυθιού βουτύρου, δοκιμάστε αυτή την ιταλική συνταγή για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο ριζότο, που θα το λατρέψετε! Είναι τόσο κρεμώδες και γεμάτο γεύση! Εξαιρετικό ως συνοδευτικό ή ως κυρίως πιάτο. Το κολοκύθι butternut quash, γνωστό ως butternut κολοκύθα ή gramma, είναι ένα είδος χειμωνιάτικης κολοκύθας με γλυκιά γεύση, παρόμοια με αυτή της κολοκύθας.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια κολοκύθα βουτύρου, κομμένη σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κοντόκοκκο ιταλικό ρύζι Arborio
⅓ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
5 φλιτζάνια ζεστό ζωμό κοτόπουλου
¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε τους κύβους κολοκύθας σε ένα καλάθι ατμού σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφήνουμε στον ατμό μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα (10 με 15 λεπτά), μετά την στραγγίζουμε και την πολτοποιούμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
Βήμα 2
Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίξτε το ρύζι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα και το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι από το βούτυρο και το κρεμμύδι να αρχίσει να ροδίζει στις άκρες, περίπου για 5 λεπτά ακόμα.
Βήμα 3
Ρίξτε το λευκό κρασί. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και το 1/3 του ζεστού ζωμού κοτόπουλου. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός κοτόπουλου από το ρύζι, για 5 με 7 λεπτά. Προσθέστε το μισό από τον υπόλοιπο ζωμό κοτόπουλου και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί. Τέλος, ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει κρεμώδες το ριζότο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με την παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Καλή όρεξη!