Δείτε αυτή την αυθεντική σπιτική συνταγή της ρωσικής κουζίνας για να ετοιμάσετε μαρμελάδα παντζάρι. Με αυτή την συνταγή θα κάνετε πολύ εύκολα και απλά μία μαρμελάδα που έχει ταυτόχρονα γλυκιά και λίγο ξινή γεύση, ενώ ξεχωρίζει ο τόνος της κανέλας και του γαρίφαλου. Μπορείτε να την σερβίρετε πάνω σε βουτυρωμένο τοστ ή πάνω σε φέτα ψωμί με τυρί κρέμα. Επίσης, μέσα σε βάζα, που είναι σκούρα κόκκινα από τα παντζάρια, γίνεται ένα πρωτότυπο δώρο καλωσορίσματος.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό φρέσκα παντζάρια (περίπου 10 μικρά)
1 κουταλιά της σούπας λάδι κανόλα
1 μέτριο λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας (7 εκατοστά περίπου)
8 ολόκληρα γαρίφαλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με το λάδι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ξεπλύνετε δύο πλαστικά δοχεία του 1 φλιτζανιού και τα καπάκια με βραστό νερό. Στεγνώστε τα καλά. Κόψτε μια λεπτή φέτα από το πάνω και το κάτω μέρος του λεμονιού. Βάζουμε το λεμόνι όρθιο σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα και την εξωτερική μεμβράνη από το λεμόνι. Μετά, το κόβουμε στα δυο. Κόψτε το μισό λεμόνι σε λεπτές φέτες και αφαιρέστε τα κουκούτσια (φυλάξτε το υπόλοιπο μισό για άλλη χρήση). Τοποθετούμε την κανέλα και το γαρύφαλλο σε ένα τυρόπανο. Σηκώστε τις γωνίες του πανιού για να περικλείσετε τα καρυκεύματα και δέστε τα καλά με ένα κορδόνι.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τα παντζάρια σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε να τα ψιλοκόψει. Μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε την λευκή και την καστανή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το τζίντζερ, το αλάτι, το λεμόνι σε φέτες και την σακούλα μπαχαρικών. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε, ακάλυπτα, για 1 έως 1-1/4 ώρα ή μέχρι να πήξει. Βγάλτε τα από τη φωτιά και πετάξτε τη σακούλα μπαχαρικών. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 4
Γεμίστε τα δοχεία με απόσταση 2,5 εκατοστών από την κορυφή. Σκουπίστε τις επάνω άκρες των δοχείων. Σφραγίστε τα αμέσως με τα καπάκια. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 1 εβδομάδα ή στην κατάψυξη έως και 12 μήνες. Ξεπαγώστε την παγωμένη μαρμελάδα στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε.
Καλή όρεξη!