Saag paneer: Το saag paneer (και το palak paneer) είναι να διάσημο ινδικό χορτοφαγικό πιάτο με υπέροχη γεύση, φτιαγμένο από χόρτα με κάρυ και τηγανητό τυρί paneer. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους, καθώς η βασική του συνταγή περιλαμβάνει σπανάκι και κομμάτια paneer (είδος ινδικού τυριού). Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυλλικό οξύ από το σπανάκι και είναι επίσης χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για όλους.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γκι, ή μαγειρικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
450 γρ τυρί πάνερ, κομμένο σε κύβους 3 εκ
500 γρ σπανάκι, ώριμο φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα
1 πράσινο τσίλι, χοντροκομμένο, (με τους σπόρους για πιο καυτερό)
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
χυμό από ½ λεμόνι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Λιώστε το γκι, ανακατέψτε με τον κουρκουμά και το τσίλι σε σκόνη, στη συνέχεια προσθέστε το τυρί πάνερ και ανακατέψτε καλά. Αφήνουμε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ψήνουμε στα μικροκύματα για 3-5 λεπτά, στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και στύβουμε το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο σπανάκι, το βάζετε σε ένα σουρωτήρι, ρίχνετε βραστό νερό, το στραγγίζετε και το κρυώνετε, μετά το βάζετε σε μια πετσέτα και στύβετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Κόψτε το χοντροκομμένα.
ΒΗΜΑ 2
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ και το πράσινο τσίλι. Μαγειρέψτε το τυρί πάνερ σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας το τηγάνι ώστε να ροδίσουν παντού. Βγάλτε και αφήστε τα στην άκρη σε ένα πιάτο, αφήνοντας πίσω τα μπαχαρικά στο τηγάνι. Ρίξτε το μείγμα του κρεμμυδιού στο τηγάνι, προσθέστε μια πρέζα αλάτι και χαμηλώστε τη φωτιά. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα καραμέλας, περίπου για 10 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν φαίνεται λίγο στεγνό. Προσθέστε το garam masala, ανακατέψτε για να καλυφθεί το μείγμα του κρεμμυδιού και τσιγαρίστε για 2 λεπτά.
ΒΗΜΑ 3
Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, προσθέτοντας 100 ml νερό για να απελευθερωθούν όλες οι γεύσεις από τον πάτο του τηγανιού. Αλατοπιπερώνουμε κατά κατά τις προτιμήσεις μας. Προσθέστε το πάνερ και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά να ζεσταθεί καλά. Αδειάστε προσεκτικά σε μπολ και στύψτε λίγο χυμό λεμονιού, για να σερβίρετε.
Καλή όρεξη!