Η ιταλική συνταγή για σαλάτα με ψητό παντζάρι και κατσικίσιο τυρί με dressing μουστάρδας μελιού είναι ένα εκπληκτικό γαστρονομικό αριστούργημα που συνδυάζει την απαλή γεύση του ψητού παντζαριού με την πλούσια και κρεμώδη υφή του κατσικίσιου τυριού. Αυτή η σαλάτα δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά και μοναδική, καθώς συνδυάζει διάφορες αποχρώσεις γεύσης και υφής για μια πλούσια και ισορροπημένη γευστική εμπειρία.
Οι ψητές φέτες παντζαριού προσθέτουν μια έντονη γεύση και μια ελαφρώς γλυκιά νότα, ενώ το κατσικίσιο τυρί προσδίδει μια κρεμώδη και πιπεράτη πινελιά που ταιριάζει απόλυτα με το ψημένο παντζάρι. Το dressing μουστάρδας μελιού προσφέρει μια δροσερή γλυκιά πινελιά, ενώ το αλάτι και η πιπέρι προσθέτουν μια διάσταση γεύσης που ολοκληρώνει την εμπειρία.
Υλικά συνταγής
4 μεσαίου μεγέθους παντζάρια
150 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί, κομμένο σε κύβους
50 γραμμάρια ρόκα
50 γραμμάρια καρύδια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας δάφνη (τριμμένη)
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, θα πρέπει να ψήσετε τα παντζάρια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ξεπλένετε καλά τα παντζάρια και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο, προσθέστε λίγο αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη και το ελαιόλαδο. Κλείστε καλά στο αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρέστε τα παντζάρια από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς. Αφού κρυώσουν, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα σε λεπτές φέτες ή σε κύβους, αν προτιμάτε.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μουστάρδα και το μέλι μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέστε τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατέψτε ξανά.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ή σερβίρετε τη ρόκα. Προσθέστε τις φέτες παντζαριού και τους κύβους τυριού κατσικίσιο. Ρίξτε τα καρύδια πάνω από τη σαλάτα.
Πριν σερβίρετε, προσθέστε το dressing μουστάρδας μελιού πάνω από τη σαλάτα. Ανακατέψτε καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να καλυφθούν με το dressing.
Δοκιμάστε σαλάτα και προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Απολαύστε την ως παραδοσιακή σαλάτα ή ως ελαφρύ γεύμα!
Καλή όρεξη!