Σκωτσέζικα αυγά: Μια ιδιαίτερη βρετανική συνταγή για να ετοιμάσετε ένα υπέροχο και ασυνήθιστο πιάτο. Ένα κρυφό στρώμα μπέικον κάνει αυτή την παραδοσιακή συνταγή με αυγά ιδιαίτερα ξεχωριστή. Η σάλτσα Worcestershire, που χρησιμοποιείται στην συνταγή αυτή, είναι ένα ρευστό, πικάντικο μείγμα που περιέχει μεταξύ άλλων σόγια σος, ξίδι, γλυκαντικά, αντσούγια, ταμάρινθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μπαχαρικά. Τα λουκάνικα cumberland είναι ένα μείγμα από κιμά χοιρινού κρέας και καρυκεύματα γεμισμένα σε ένα μακρύ περίβλημα λουκάνικου, ενώ τα Lincolnshire είναι χοιρινά λουκάνικα αρωματισμένα με φασκόμηλο και κάποιες φορές με θυμάρι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
12 μεγάλα αυγά
800 γραμμάρια κιμά από λουκάνικα cumberland ή lincolnshire
5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σάλτσα worcestershire
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο μαχλέπι
12 φέτες καπνιστό μπέικον
85 γραμμάρια αλεύρι
140-200 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
περίπου 1 λίτρο ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι, για τηγάνισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 9 αυγά. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφήστε τα για 5 λεπτά, Βγάλτε τα γρήγορα με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
Βήμα 2
Βάλτε τον κιμά από τα λουκάνικα, το μαϊντανό, τη σάλτσα worcestershire, τη σκόνη μουστάρδας και το μαχαίρι σε ένα μπολ με άφθονο καρύκευμα. Σπάμε 1 από τα υπόλοιπα αυγά, το ρίχνουμε μέσα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Βήμα 3
Σπάστε τα υπόλοιπα 2 αυγά σε ένα μπολ, χτυπήστε τα με ένα πιρούνι και μετά περάστε τα μέσα από ένα κόσκινο σε ένα πιάτο. Ρίξτε το αλεύρι σε άλλο πιάτο και αλατοπιπερώστε καλά. Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα τρίτο πιάτο.
Βήμα 4
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Ρίξτε μέσα το μπέικον, σβήστε τη φωτιά και βγάλτε το με μια λαβίδα – πρέπει να είναι μόλις ψημένο.
Βήμα 5
Όταν τα αυγά κρυώσουν, χτυπήστε ελαφρά σε μια σκληρή επιφάνεια για να σπάσει το κέλυφος και μετά ξεφλουδίστε τα. Εάν κρατάτε τα αυγά πάνω από το μπολ με νερό καθώς ξεφλουδίζετε, όλα τα κομμάτια του κελύφους θα μαζευτούν εκεί και μπορείτε να βουτήξετε μέσα στο αυγό για να ξεπλύνετε τυχόν θραύσματα. Τυλίξτε μια φέτα μπέικον γύρω από τη μέση κάθε αυγού, επικαλύπτοντας, σαν ζώνη.
Βήμα 6
Τώρα ολοκληρώστε την επικάλυψη των αυγών. Τοποθετήστε τα υλικά κατά μήκος του πάγκου σας σαν ιμάντα μεταφοράς: αυγά, μετά αλεύρι, κιμά, χτυπημένο αυγό και τέλος τριμμένη φρυγανιά, συν ένα ταψί με επένδυση λαδόκολλας στο τέλος για να βάλετε τα αυγά όταν τελειώσετε.
Βήμα 7
Κυλήστε τα τυλιγμένα με μπέικον αυγά σας στο αλεύρι, τινάζοντάς τα για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Πάρτε ένα καλό κομμάτι κιμά και απλώστε το για να καλύψει την παλάμη σας. Βάλτε το αυγό πάνω στον κιμά και τυλίξτε το με τον κιμά. Βουτήξτε το στα χτυπημένα αυγά, στη συνέχεια κυλήστε το μέσα την τριμμένη φρυγανιά για να επικαλυφθεί και μεταφέρετέ το στο ταψί. Επαναλάβετε για να καλύψετε και τα 9 αυγά, στη συνέχεια καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Βήμα 8
Για να μαγειρέψετε, ρίξτε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, σε βάθος περίπου 4 εκ. Ζεσταίνουμε μέχρι να ροδίσει ένα μικρό κομμάτι ψωμιού σε περίπου 1 λεπτό. Βάζουμε προσεκτικά ένα αυγό και το τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά, γυρίζοντας απαλά, μέχρι να ροδίσουν όλες οι πλευρές του ομοιόμορφα. Ανάλογα με το τηγάνι σας, μπορείτε πιθανώς να κάνετε 2-3 τη φορά, αλλά μην το γεμίζετε υπερβολικά. Βγάλτε το σε ένα δίσκο κουζίνας σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας. Προσέχετε το λάδι – εάν τα αυγά αρχίσουν να μαυρίζουν πολύ γρήγορα, το λάδι μπορεί να είναι πολύ ζεστό και κινδυνεύετε να μην ψήνεται το χοιρινό πριν ροδίσει το αυγό. Εάν το λάδι κρυώσει πολύ, το αυγό μπορεί να παραψηθεί πριν ροδίσει ο κιμάς. Απολαύστε τα ζεστά ή κρύα. Καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε 24 ώρες από το τηγάνισμα.
Καλή όρεξη!