Σκάμπι με σάλτσα ταρτάρ: Μια πολύ καλή αγγλική συνταγή για να κάνετε τραγανές ουρές καραβίδας ή γαρίδας με μπύρα, με ντιπ από αγγουράκια, κάπαρη και βότανα. Το σκάμπι, είναι ένα πιάτο με αστακό, γαρίδες ή καραβίδες, ευρέως διαδεδομένο στο Μεσόγειο και στο βορειοανατολικό Ατλαντικό. Η σάλτσα ταρτάρ είναι ένα καρύκευμα από μαγιονέζα, ψιλοκομμένα τουρσιά, κάπαρη και βότανα όπως εστραγκόν και άνηθο. Ολα μαζί δημιουργούν ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο θαλασσινών, που δεν πρέπει να το στερηθείτε!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
15-20 ουρές γαρίδας
φυτικό λάδι ή ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
140 γραμμάρια αλεύρι
85 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
150 ml μπύρα
100 ml ανθρακούχο νερό
φέτες λεμονιού και πατατάκια, για σερβίρισμα
Για τη σάλτσα ταρτάρ:
6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 αγγουράκι ή 6 πίκλες, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη και ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας εστραγκόν ψιλοκομμένο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε τις γαρίδες ή τις καραβίδες, τραβήξτε το κεφάλι και τα μουστάκια. Τοποθετήστε την ουρά επίπεδη σε ένα ξύλο κοπής και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ψαλίδι για να κόψετε μια γραμμή κατευθείαν στο πίσω μέρος του κελύφους. Ξεφλουδίστε τα προσεκτικά, χαράξτε το πίσω μέρος και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τον σάκο με τα εντόσθια.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή γουόκ – θα χρειαστείτε αρκετό για να ανέβει 2-3 ίντσες από την πλευρά του τηγανιού. Για τη σάλτσα ταρτάρ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 3
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια με λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε τη μπύρα και το ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Βήμα 4
Για να ελέγξετε αν το λάδι είναι αρκετά ζεστό, ρίξτε μια σταγόνα ζύμη στο τηγάνι – θα πρέπει να γίνει τραγανό και να ροδίσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Βουτήξτε κάθε ουρά καραβίδας ή γαρίδας στο κουρκούτι και στη συνέχεια ρίξτε την προσεκτικά στο λάδι. Περιχύστε λίγη επιπλέον ζύμη πάνω από το καθένα ενώ μαγειρεύονται – αυτό θα σας δώσει μια πραγματικά τραγανή επικάλυψη. Μαγειρέψτε τα σε παρτίδες, φροντίζοντας να μην γεμίζετε το τηγάνι. Όταν ροδίσουν και επιπλέουν στην επιφάνεια, βγάλτε τα και στραγγίστε τα καλά σε χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε το σκάμπι με αλάτι και σερβίρουμε με τη σάλτσα ταρτάρ, τις φέτες λεμονιού και τα πατατάκια.
Καλή όρεξη!