Αμερικάνικη Κουζίνα

Τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα σάουντερ

Τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα σάουντερ

Το chowder είναι μια πηχτή ψαρόσουπα, εμπνευσμένη από την αμερικανική κουζίνα, που παρασκευάζεται συνήθως με κρέμα γάλακτος και θαλασσινά και που συχνά εμπλουτίζεται με χοιρινό. Αυτή η εκδοχή της συνταγής περιλαμβάνει φιλέτα μπακαλιάρου, μπέικον, μύδια, πατάτες, καλαμπόκι, κρέμα γάλακτος και λευκό κρασί. Ενα πιάτο υγιεινό και νόστιμο, γεμάτο πρωτεΐνη, με την σάλτσα να προσδίδει μια υπέροχη υφή, ιδανικό για ένα υπέροχο δείπνο στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κομμάτι (περίπου μια κουταλιά της σούπας) βούτυρο
1 μικρό κερμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
50 g χοιρινό λίπος σε κύβους ή 2 λεπτές φέτες καπνιστό μπέικον
100 ml λευκό κρασί
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ μύδια
100 γρ καλαμπόκι
50 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
2 φιλέτα μπακαλιάρου (από 150 γραμμάρια το καθένα), χοντροκομμένα
σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Μαγειρέψτε τα εσαλότ και το χοιρινό λίπος ή το μπέικον για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κρασί, την πατάτα και 50 ml νερό. Καλύψτε και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Ρίξτε μέσα τα μύδια, καλύψτε και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν – πετάξτε ό,τι δεν ανοίγει. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε το καλαμπόκι και την κρέμα γάλακτος και τα κρατάμε ζεστά.

ΒΗΜΑ 2

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να καπνίσει. Βάλτε το λάδι, ανακινήστε το και μετά βάλτε μέσα τα φιλέτα μπακαλιάρου, με το δέρμα προς τα κάτω. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα. Αναποδογυρίστε προσεκτικά και στη συνέχεια μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να ψηθεί. Αδειάσε προσεκτικά με ένα κουτάλι το κρεμώδες μείγμα πατάτας σε 2 ρηχά μπολ. Τοποθετούμε σε κάθε ένα μπολ από φιλέτο μπακαλιάρου και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

Καλή όρεξη!