Ιταλική Κουζίνα

Τραγανό ψητό χοιρινό ιταλικού τύπου

Τραγανό ψητό χοιρινό ιταλικού τύπου

Φτιάξτε με αυτή την ιταλική συνταγή ένα καταπληκτικό πιάτο με τραγανό ψητό χοιρινό. Μια νόστιμη εκδοχή από το ιταλικό πιάτο porchetta (λιπαρό και υγρό χοιρινό ψητό χωρίς κόκαλα, που ψήνεται με το δέρμα και το λίπος του). Το κρέας, περιχύνεται αρχικά με βραστό νερό και καρυκευμένο με σπόρους μάραθου, αποκτά ένα εκπληκτικό τραγανό στρώμα, που το κάνει ακαταμάχητα λαχταριστό. Απολαύστε το!


Learn how to acquire a Greek Golden Visa today, the fast and easy way!


Υλικά που θα χρειαστείτε:

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 φύλλα δάφνης, χοντροκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 ½ κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
2 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1,8 κιλό χοιρινό για ρολό, λυμένο και με το δέρμα χαραγμένο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
Για τη σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
125 ml κρασί marsala ή απλό κόκκινο κρασί
500 ml ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Χτυπάμε το σκόρδο, τη δάφνη, το πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας τους σπόρους μάραθου χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι και ανακατεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Τοποθετήστε το χοιρινό, με το δέρμα προς τα πάνω, σε έναν καθαρό νεροχύτη και περιχύστε το με μια κατσαρόλα με βραστό νερό (αυτό συσφίγγει το δέρμα – το πρώτο βήμα για να γίνει τραγανό). Το στραγγίζουμε, το στεγνώνουμε και το τοποθετούμε με το δέρμα προς τα κάτω, σε ένα ξύλο κοπής. Τρίψτε την πάστα σκόρδου παντού, στη συνέχεια τυλίξτε το σε ρολό και δέστε το κατά διαστήματα με κορδόνι κουζίνας. Τοποθετήστε το κρεμμύδι και το λεμόνι στο κέντρο ενός ταψιού και βάλτε το χοιρινό από πάνω, με το δέρμα προς τα πάνω. Τρίψτε το με το υπόλοιπο αλάτι και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, ακάλυπτο, για 1 ώρα.

Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230C. Τρίβουμε τη πέτσα του χοιρινού με το υπόλοιπο λάδι. Θρυμματίζουμε ελαφρά τους υπόλοιπους σπόρους μάραθου και τους σκορπίζουμε πάνω στο κρέας. Ψήνουμε για 30 λεπτά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 20 λεπτά. Βγάζουμε το χοιρινό, το σκεπάζουμε χαλαρά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Εάν δεν είναι αρκετά τραγανό, βάλτε το στο γκριλ για λίγα λεπτά, αλλά παρακολουθήστε το γιατί μπορεί να καεί πολύ εύκολα.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη σάλτσα. Αφαιρέστε όλα εκτός από 1 κουταλιά της σούπας λίπος από το ταψί και βάλτε το στην εστία. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και το λεμόνι, ξύνοντας τυχόν κομμάτια από τον πάτο. Ρίξτε μέσα το κρασί και αφήστε το να φουσκώσει, στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά τον ζωμό και όλους τους υπόλοιπους χυμούς και σιγοβράστε απαλά για 8-10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, και σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι πριν το σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!